D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL

Vitesse stunt in Boekarest

door Wim Neeskens

BOEKAREST - Vitesse heeft voor een grote verrassing gezorgd door Rapid Boekarest in eigen huis met 1-0 te verslaan. De Belgische international Bob Peeters maakte in de 62e minuut de winnende treffer. "Ik wist op het laatst niet meer welke kleur de bal had, zo kapot zat ik. Maar we hebben dikverdiend gewonnen en we gaan door", zei de dolblije doelpuntenmaker.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Vitesse-middenvelder Evgeniy Levtsjenko knokt zich voorbij twee tegenstanders van Rapid Boekarest. (Foto: EPA)
Vitesse mocht dit seizoen voor de negende keer Europees voetbal spelen en begon in Boekarest aan zijn 32e Europese wedstrijd, waarin het hoogtepunt tot nu toe lag in de jaren 1990 en 1993 waarin Vitesse de derde ronde haalde, maar toen verloor van respectievelijk Sporting Lissabon en Real Madrid. Daarna struikelde Vitesse steeds in de tweede ronde.

De Arnhemse club, geplaagd door financiële problemen, heeft afgelopen zomer flink aan kwaliteit moeten inleveren. In de nationale competitie loopt het tot nu toe moeizaam en thuis werd de start van een nieuw avontuur niet met een overwinning afgesloten. Iencsi scoorde vlak voor tijd voor de Roemenen de gelijkmaker: 1-1.

Nu in het Giulesti Stadium voor 12.000 fanatieke aanhangers, moest Vitesse-trainer Mike Snoei het stellen zonder de Franse aanvaller Didier Martel, die op luchthaven Schiphol met ontstoken ogen moest afhaken, terwijl ook Theo Janssen niet fit was. De geboren Arnhemmer viel pas in de tweede helft in, waardoor Levchenko in de basis startte. De Rus zou zich samen met de Belgische middenvelder Gert Claessens tot de uitblinkers ontpoppen.

Stefan Nanu, de geblesseerde Roemeen in dienst van Vitesse, werd door de supporters voor aanvang toegejuicht. Maar ook de Roemeense coach Rednic kende problemen. Schumacher, de uitblinker in Arnhem, was geblesseerd, terwijl ook Ion Sabau, de ex-Feyenoorder, niet fit was en op de bank bleef.

De thuisclub probeerde Vitesse snel onder druk te zetten, maar slaagde daar nauwelijks in. De Arnhemmers bleven op het gladde, moeilijk bespeelbare veld, zelfs goed overeind, maar echt grote kansen leverde dat in de eerste periode niet op. Alleen Matthew Amoah, die via de rug van Rat naast kopte, was dichtbij een doelpunt. Na een half uur leek Claessens binnen de 16-meterlijn te zijn neergelegd, maar hij kreeg geen penalty en zelfs geel van de Italiaanse arbiter. Dit tot verbijstering van Snoei.

Rapid Boekarest speelde veel minder dan in Arnhem, maar gaf aanvankelijk ook weinig kansen weg. Vitesse ging na rust gedurfder spelen en kreeg dan ook een handvol mogelijkheden. De eerste na vijftig minuten werd door Amoah - net als in Arnhem - tegen de paal gekopt. Zeven minuten later kopte Peeters over en kort daarna zag Amoah ook al de bal over gaan. Toch viel de dikverdiende openingstreffer, wat later de winnende bleek te zijn. Levtsjenko speelde goed Rahamat Mustapha aan, die de bal breed legde op Peeters, die van afstand fraai raak schoot: 0-1 na ruim een uur spelen.

Rapid gooide nu alles op de aanval. Drie minuten voor tijd ontsnapte Vitesse toen invaller Constantin naast kopte. Vitesse bleef overeind. Juichend sprongen de beide trainers, Snoei en zijn assistent Theo Bos elkaar na het laatste fluitsignaal in de armen. "We hebben goed gespeeld en dikverdiend gewonnen. we hadden het zelfs eerder kunnen afmaken, maar ik ben apetrots op mijn groep", zei Snoei.

Rapid Boekarest (Roe) - Vitesse (Ned *) 0-1 (0-0). 62. Peeters 0-1. Scheidsrechter: Pasquale (Ita). Toeschouwers: 12.000. Gele kaart: Maldarasanu, Constantin (Rapid Boekarest), Zeman, Mustapha, Claessens, Fränkel (Vitesse). Eerste wedstrijd: 1-1.

Rapid Boekarest: Dolha; Iencsi, Maftei, Soava en Perja; Maldarasanu, Ilyes (64. Voicu), Badoi en Rat; Niculae (55. Nita) en Bratu (75. Constantin).

Vitesse: Jevric; Cornelisse, Stefanovic, Zeman en Fränkel (87. Mbamba); Mustapha, Rankovic, Levtsjenko en Claessens; Amoah (80. Janssen, 87. Hofs) en Peeters.