De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mondiale toptien is
inzet voor Oranje

   
 

door Bert Schaap BOSTON - De speurtocht bracht hem uiteindelijk bij de website van de Harvard Business School. Daar vond Marcel Sturkenboom de spoedcursus die naadloos aansloot bij zijn ambities. Voor 60.000 dollar, waarvan éénderde voor eigen rekening is en de rest voor zijn werkgever, schreef de directeur Topsport van NOC*NSF zich in voor het Advanced Management Program. Inmiddels is hij halverwege, maar nu al tot de ontdekking gekomen dat de investering geen weggegooid geld is. "Hier krijg ik precies die geweldige impuls die bij mijn werk past."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Marcel Sturkenboom. (Foto: de Telegraaf)
Ter verduidelijking: "Ik wilde mijn horizon op het gebied van management verbreden. In feite had ik echter geen andere keus. Op Papendal wordt steeds meer kennis verzameld, want wij willen tot de tien beste sportlanden van de wereld blijven behoren. Daarvoor is kennis nodig, veel kennis. Creatieve mensen met sterke ideeën, die je aan je moet binden door ze voldoende verantwoordelijkheid en herkenning te geven. Anders zijn ze weg. Het managen van deze high-professionals is het moeilijkste dat er is. Met elkaar spreken wij de kaders af waarbinnen wij werken. Toch botst het weleens. Ook met technisch directeur Joop Alberda met wie ik overigens een hele goede band heb."

Zijn eigen ontwikkeling die oploopt met die van NOC*NSF. Van een organisatie die één keer in de vier jaar wakker werd tot een sportkoepel die de krachten meer en meer moet bundelen om bij te blijven in het snel ontwikkelende sportlandschap.

Sturkenboom: "In het bedrijfsleven voltrekt zich hetzelfde proces van internationalisering, commercialisering en informatisering. Wij moeten ons steeds vaker afvragen hoe wij talent kunnen ontwikkelen èn geld kunnen verdienen. Dat geldt overigens ook voor de coaches en de sportbonden. VWS gaat richting de breedtesport, de rol van internationale loterijen neemt toe. En dus zullen wij naar andere geldbronnen op zoek moeten. Maar wij zijn niet de enige. De verhalen over bonden die het niet meer redden, hoor je steeds vaker. Dat proces manifesteert zich het eerst in de topsport. Daarna is de breedtesport aan de beurt. Kijk maar om je heen. De vraag naar fitnessbedrijven neemt toe omdat de mensen steeds selectiever met hun geld omgaan. Mijn dochter zit op tennis. Wil zij meer trainen, dan moet ik meer betalen. Mijn zoon zit op basketbal. Hij is al blij als iemand zijn team wil trainen. De tennisclub van mijn dochter is dus aanmerkelijk verder dan de basketbalclub van mijn zoon. Hier op cursus zit een Nieuw-Zeelander. Hij gaf een mooi voorbeeld van de ontwikkelingen op het niveau van de wereldtop. Zijn land speelt in een rugbyleague met Australië, Frankrijk en Zuid-Afrika. Competitie op een bredere basis met een groter rendement. De topatleet van de toekomst wordt een global player."

Die met zoveel mogelijk kennis omringd moet worden. Daarom lopen er inmiddels een stuk of vijf technisch adviseurs op Papendal rond. Om elkaar beter te maken door kennis uit te wisselen. "Ik blijf ervan overtuigd dat in West-Europa de waarde van de sportclub zal blijven bestaan. Maar er komt meer en meer vraag naar een juiste balans tussen vrijwilligers en professionals. Hier heb je universiteitsteams en scolarships. Dat is het Amerikaanse systeem van talentontwikkeling. Waar komen die scolarships vandaan? Komen ze wel naar de universiteit om te studeren? Hoe ziet die studie er inhoudelijk uit? Moeten wij onze atleten hier naartoe sturen voor de combinatie opleiding-sport. Hoe verhoudt zich de spanning tussen sportief presteren en commercieel opereren. Die vragen worden de komende tijd door de sportmanagers van de Harvard University, Red Sox en Celtics beantwoord. Misschien kunnen wij daar ons voordeel mee doen."

Waarmee hij tegelijkertijd meer inzicht krijgt in de verhouding tussen de rechten en de plichten van de moderne topatleet. "Voor Athene zullen wij ook die discussie opnieuw moeten voeren. In Sydney was het hele land apetrots op ons olympisch team en de 25 medailles die wij daar wonnen. Salt Lake City was een geheel ander verhaal. Daar waren de individuele belangen groter dan die van het olympisch team."

Sturkenboom hoopt de kennis die hij deze twee maanden opsnuift nog jarenlang voor NOC*NSF in de praktijk te brengen. "Het wordt mijn uitdaging om alle betrokken partijen te overtuigen van de enorme uitdagingen die in razend tempo op ons afkomen. Als wij dat niet onderkennen, tuimelt Nederland uit de toptien van grote sportlanden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.