ST. ANDREWS - Eigenlijk was het net een spannende actiefilm, die zich hier gisteren op de wereldberoemde Old Course in St. Andrews afspeelde. En was er één man die in dit gezelschap van wereldsterren voor de hoofdrol tekende: Johan Cruyff.
|
Johan Cruyff. (Foto: De Telegraaf)
|
In het Dunhill Links Championship, het met maar liefst vijf miljoen dollar gedoteerde golftoernooi, mocht Cruyff als amateur aan de zijde van de Duitse professional Sven Strüver in de eerste flight om 09.00 uur afslaan, omdat hij in de namiddag in ons land andere verplichtingen had. De Nederlander had zich uiterst serieus op dit evenement voorbereid en zijn Spaanse pro als caddie meegenomen. Bovendien had hij met Van Basten eerder al intensief op Noordwijk geoefend.
Echter, Cruyff had deze dag ook andere verplichtingen. Hij was onder andere met prins Willem-Alexander en PSV-trainer Guus Hiddink uitgenodigd voor een symposium over sport en ontwikkelingshulp op Clingendael en zou daar op tijd arriveren en een lezing geven.
Omdat vanaf de tiende hole er grote vertragingen optraden (op de twaalfde hole moest hij drie wachtende flights voor laten gaan) bood de organisatie aan om hem zonder consequenties voor het verdere verloop van dit toernooi (nog twee of mogelijk bij het behalen van de finale drie dagen) per helikopter naar de vlak bij St. Andrews gelegen militaire luchthaven Leuchars te brengen, alwaar een privé-jet klaarstond om hem naar het vliegveld Valkenburg te vervoeren.
Een hevig dilemma voor Cruyff, want de Nederlander speelde op The Old Course aanvankelijk de sterren van de hemel. Hij had vier parren op de eerste tien holes (vijfde, zesde, negende en tiende hole) achter zijn naam staan en die mochten als netto birdies worden genoteerd.
In het gezelschap van 168 over het algemeen sterke amateurs stond Cruyff op een gegeven moment zelfs bovenaan het leaderboard en dat was voor de man met handicap 16 - er was tweederde handicapverrekening en hij kreeg dus elf slagen - zelf ook een enorme verrassing.
Cruyff genoot met volle teugen, zag zijn naam overal op de borden en besloot toen zelf om de wedstrijd af te maken. Hij finishte met een teamscore van -7 na vijf uur en veertig minuten op de fraaie veertiende plaats. In de haast die toen ontstond ("vervelend want hij haalt het nu nooit", zei zijn vrouw Danny ongerust) sprong de beroemde Nederlander prompt in een gereedstaande zwarte Mercedes, die hem via zijn hotel alsnog naar het vliegveld bracht.
Echter, door alle commotie was hij vergeten om de scorekaart van Sven Strüver te tekenen. "Waar is Cruyff?" vroeg de ex-winnaar van het Dutch Open in paniek. "Hij moet mijn kaart nog tekenen!" Maar Cruyff was reeds gevlogen, hetgeen de playboy prins Hubertus von Hohenlohe, die ook in de flight van Cruyff speelde en de 'vlucht' van de Nederlander voor zijn ogen had meegemaakt, met een brede grijns deed opmerken: "Dit houd je niet voor mogelijk, het is net James Bond."
De openingsdag was voor de Nederlandse professional Rolf Muntz overigens bepaald ook geen slechte. Muntz kwam de eerste dag in actie op Kingsbarns en hij finishte daar in 68 slagen, waarmee hij zich in de top van het klassement nestelde. Lafeber ging op de moeilijke baan Carnoustie rond in 71 slagen (-1) en de derde professional Robert Jan Derksen had met de Amerikaanse filmster Don Johnson aan zijn zijde wat meer moeite om de zaken bij elkaar te houden (73).
Dat de feestvreugde rond het veroveren van de Ryder Cup bij sommige deelnemers nog overheerste, lieten de scores van Westwood (76), Fulke (79) en hun assistent-captain Mark James (85) genadeloos zien.
St. Andrews. Dunhill Links Championship, 5 miljoen euro: Stand na de eerste ronde: 1. Romero (Arg) 65 slagen (-7), 2. Randhawa (India), Harrington (Ier), Lawrence (ZAf) 66, 5. Lundberg (Zwe), Björn (Den), Luna (Spa) 67, 8. Muntz (Ned) 68, 42. Lafeber (Ned) 71, 73. Derksen (Ned) 73. Teams met Nederlanders: 14. Cruyff 65, 21. Okker 66, 82. Gullit 69.