De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Plaatselijke winkelier wordt
weer in het zadel geholpen

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

DELFT - Plaatselijke winkeliers moeten dezelfde kansen krijgen als ketens zoals VendexKBB, Ahold en Blokker, om zich op en rond toplocaties te kunnen vestigen. Daartoe is in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken een vastgoedgarantiefonds opgericht dat het midden- en kleinbedrijf helpt bij het verwerven van goede verkooppunten. "Hierdoor worden winkelcentra weer kleurrijker", aldus staatssecretaris Joop Wijn (Economische Zaken).

"Projectontwikkelaars proberen hun panden zo snel mogelijk te verhuren", zegt Wijn. "Winkelketens zijn dan vaak in het voordeel omdat ze meer expertise in huis hebben en daardoor sneller afspraken kunnen maken. Aanbieders van vastgoed hebben ook meer vertrouwen in grote bedrijven dan in zelfstandige winkels. Hierdoor zie je steeds meer van hetzelfde in winkelcentra."

Volgens de staatssecretaris illustreren de cijfers dit. "In de afgelopen 40 jaar is het totaal aantal winkels met 20% afgenomen. Het totaal aantal filialen is echter gestegen met 70%. In 1960 was ongeveer 90% van de winkels een zelfstandige, unieke winkel. In 2000 was dat minder dan 50%."

De eentonige winkelcentra mogen dan de uitkomst zijn van marktwerking, maar Wijn vindt dat een ongewenste ontwikkeling. "Daar hoef je je niet altijd bij neer te leggen. We moeten af van de doorgeschoten marktwerking van de afgelopen jaren."

Ook gemeenten moeten volgens de staatssecretaris een bijdrage leveren door een goed vestigingsbeleid te ontwikkelen.

Ondernemers kunnen zich aanmelden bij het garantiefonds, dat wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, de Nationale Winkelraad, de Rabobank en VendexKBB. "Na een uitgebreide screening, waarbij wordt gekeken naar het track record van een onderneming en het bedrijfsplan, krijgt het bedrijf een kwaliteitskeurmerk dat hem €200 kost.

Verder zal het fonds garant staan voor drie tot zes maanden huur als de winkel failliet mocht gaan", aldus voorzitter Hans de Boer van MKB-Nederland, de koepel van het midden- en kleinbedrijf, waar gisteren het garantiefonds werd gepresenteerd.

"Op deze manier verkrijgt de vastgoedbelegger of projectontwikkelaar de zekerheid die hij zoekt."

Het fonds is ook bedoeld om vraag en aanbod van winkelpanden goed op elkaar af te stemmen. "Wanneer een zelfstandige ondernemer er bijvoorbeeld mee wil ophouden, probeert het fonds meteen een nieuwe ondernemer te vinden", aldus De Boer.

Betty van Arenthals, voorzitter van de Nationale Winkelraad, meent dat grote winkelketens belang hebben bij meer diversiteit in winkelcentra. "De binnensteden moeten vitaal blijven. Dan komen er ook meer klanten." Dat projectontwikkelaars liever zaken doen met grootwinkelbedrijven, komt volgens Van Arenthals ook mede omdat zij "eigenlijk lui zijn en zo snel mogelijk omzet willen draaien".

Robert Rubberg, directeur van de Stichting Garantiefonds, sluit zich daarbij aan. "Vastgoedbeleggers zijn gemakzuchtig. Als ze ergens wat beginnen, bellen ze vaak hun relaties op en dat zijn vaak grootwinkelbedrijven. Maar aan de andere kant, wie moet je bellen als het gaat om een lokale ondernemer?"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.