De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bestuurders ingepalmd
door Goldman Sachs

   
 

AMSTERDAM - Eenentwintig prominente topmensen uit het Amerikaanse bedrijfsleven hebben zich laten belonen door zakenbank Goldman Sachs.

Ze kregen zeer gewilde emissieaandelenpakketten in ruil voor lucratieve contracten waarin stond dat Goldman de begeleiding van aandelenemissies van hun ondernemingen mocht verzorgen. Tijdens de beurshausse eind jaren negentig ontving de zakenbank grote sommen geld voor deze diensten.

Twee van de grootste klanten van Goldman Sachs, Margaret Whitman van internetveilinghuis eBay en Jerry Yang van internetprovider Yahoo, hebben sinds 1996 aandelenpakketten gekregen bij meer dan honderd emissies. Ze hebben die pakketten met veel winst kunnen verkopen. Whitman is tevens commissaris bij Goldman en eBay heeft de zakenbank sinds 1996 een bedrag van $8 miljoen betaald voor de begeleiding van emissies. Andere topbestuurders die worden genoemd in de documenten zijn Michael Eisner van Walt Disney, Kenneth Lay van Enron, John Sidgmore van WorldCom en Dennis Kozlowski van Tyco. Lay, Sidgmore en Kozlowski zijn berucht vanwege de groteske manier waarop ze zichzelf verrijkten, wat uiteindelijke mede leidde tot de ondergang van de ondernemingen waar zij aan het roer stonden. Ook bestuurders van het zo goed als bankroet verklaarde Global Crossing staan op de lijst. Deze mensen hebben uiteindelijk geregeld dat Goldman Sachs gecontracteerd werd om zakenbankdiensten te verlenen.

Een woordvoerder van Goldman noemt de beschuldigingen "een enorme verdraaiing van de feiten. We hebben nooit cliënten gedupeerd door te handelen ten gunste van directeuren of commissarissen."

De praktijken van zakenbanken als Goldman Sachs en Salomon Smith Barney worden momenteel onderzocht door speciale onderzoekscommissies van het Congres en de beursautoriteiten.

Salomon Smith Barney, de zakenbankdivisie van Citigroup, kwam vorige week in het nieuws wegens het diepgravende juridische onderzoek naar belangenverstrengeling en de gang van zaken rond te toewijzing van nieuwe aandelen bij beursintroducties die door Salomon werden begeleid. Doordat mensen als voormalig directeur Bernard Ebbers van telecomgigant WorldCom vooraan stonden bij succesvolle ipo's en er geen enkele moeite voor hoefden te doen, visten gewone beleggers achter het net.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.