De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Krachtig herstel Getronics
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is gisteren bij matige omzetten licht lager gesloten. Absolute uitblinker was automatiseerder Getronics, dat bijna 10% in koers steeg. Uitzendconcern Vedior zakte daarentegen naar het laagste koersniveau sinds het in juni 1997 een beursnotering verkreeg aan het Damrak.

De AEX-index sloot uiteindelijk met een verlies van 3,51 punten (oftewel 1,1%) op 313,90. Tijdens de handel leek de beursgraadmeter een belangrijke barrière te gaan nemen, die rond de 320 punten ligt. Maar op een stand van 321,80 punten stokte de opmars. "We zijn er wederom op afgeketst", oordeelde handelaar Danny Markens (Effectenbank Stroeve).

De meeste technologiefondsen hadden gisteren op de beurs last van de forse omzetwaarschuwing die de Amerikaanse chipgigant Advanced Micro Devices woensdagavond laat afgaf. Vooral de chipfondsen Philips (-3,4% op €15,31) en ASMI (-4,0% op €9,39) werden er door naar beneden getrokken. Chipmachinefabrikant ASML hoefde echter slechts 1 eurocent (0,2%) in te leveren op €6,75.

In de technologiesector was ook Getronics een positieve uitzondering. Het aandeel, dat de afgelopen maanden sterk daalde onder invloed van de matige financiële positie van Getronics en de crisis in de ict-sector, steeg met 7 eurocent (9,6%) naar €0,80. Dit gebeurde in reactie op een uitspraak van financieel topman Jan Docter. Hij liet weten dat Getronics ondanks de zwakke marktomstandigheden en de verkoop van het goed renderende onderdeel Government Solutions, rekent op een positieve kasstroom in 2003. Docter houdt echter alle opties open om de concernschuld, die na de verkoop van het in de VS gevestigde Government Solutions circa €440 miljoen bedraagt, verder terug te brengen. Een door beleggers gevreesde omwisseling van schuld voor aandelen sluit de Getronics-topman dan ook bepaald niet uit.

Een adviesverlaging van het aandeel Deutsche Bank door de analisten van zakenbank Goldman Sachs bedierf de stemming in de financiële sector. In Amsterdam betekende dit lagere koersen voor ABN Amro (-2,6% op €11,95), Aegon (-0,5% op €10,55) en ING (-1,6% op €15,64).

Fortis (+0,3% op €15,35) kon zich aan deze malaise onttrekken. De markt reageerde namelijk opgelucht dat de bankverzekeraar vooralsnog niet van plan is nieuwe aandelen uit te geven. Na aanhoudende koersdalingen op de wereldwijde effectenbeurzen, die bij Fortis leidden tot een verlies op de aandelenportefeuille van €2,1 miljard, ontstond daarover onzekerheid.

Heineken bracht gisteren met haar Midden-Amerikaanse partner Fifco een overnamebod van $56 miljoen uit op de Panamese brouwer Baru. Beleggers zien dit avontuur wel zitten, getuige de koersstijging van het aandeel Heineken (+1,0% op €42,10).

Van de 24 AEX-fondsen was Ahold (-4,2% op €12,69) de procentueel sterkste daler. Daar was echter geen duidelijk aanwijsbare reden voor.

In de Midkap, die 2,58 punten (0,9%) in de min eindigde op 293,43, viel Vedior uit de toon. Geruchten over een ophanden zijnde aandelenemissie en twijfels of de uitzender wel aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, drukten het aandeel tijdens de handel naar een all-time low van €4.

Vedior krabbelde echter op, om te eindigen op een verlies van 3,4% op €4,30. Vlak na de slotbel sprak het concern in een heus persbericht de speculaties over zijn financiële positie tegen. Ook gaf Vedior daarin aan "geen belangrijke strategische transacties" te overwegen.

Het vertrouwen van beleggers in de in surseance van betaling verkerende automatiseerder Aino lijkt vrijwel verdwenen, getuige een duikeling van 5 eurocent (oftewel 41,7%) op €0,07. Branchegenoot Centric (+1,8% op €0,58) kocht de belangrijkste bedrijfsonderdelen van Aino op.

Op de NMAX herwon Antonov (+6,1% op €0,52) het terrein woensdag werd prijsgegeven in reactie op het aangekondigde vertrek van directeur Mike Emmerson. Hij was de afgelopen jaren samen met oprichter Roumen Antonov hét gezicht van de versnellingsbakkenontwikkelaar.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.