De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Koeriers smokkelen per
jaar voor 3 miljard
cocaïne Nederland in

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede Kamer is geschokt dat volgens nieuwe cijfers van Justitie en politie in Haarlem Nederland jaarlijks wordt overspoeld door liefst twintig tot vijfentwintigduizend drugskoeriers. Zij nemen ongeveer 65.000 kilo cocaïne mee die een straatwaarde van €3 miljard vertegenwoordigt.

Politie en justitie zouden iedereen kunnen oppakken, maar doen dat niet vanwege het grote gebrek aan capaciteit bij de rechtbank en het gigantische cellentekort. Slechts tien procent van de bolletjesslikkers en andere drugskoeriers wordt opgepakt. Op Schiphol kijkt de marechaussee soms de andere kant op als er weer een risicovlucht is geland, omdat de cellen overvol zijn.

Bij het parket Haarlem is de nood inmiddels zeer hoog opgelopen; in liefst een kwart van alle rechtszaken gaat het om drugsdelicten. Daardoor dreigen andere zaken, zoals inbraken en straatroven, op de plank terecht te komen.

De KLM maakt het bolletjesslikkers inmiddels moeilijker om naar Nederland te komen. Tickets van verdachte geweigerde passagiers worden niet meer omgeboekt naar een latere datum en worden ongeldig verklaard. Als ze opnieuw willen proberen om door de controles heen te komen, zullen ze voortaan een nieuw ticket moeten kopen.

Op de eerste vlucht sinds de KLM haar beleid wijzigde, werden 110 passagiers verdacht van het willen vervoeren van drugs. Justitie gaf voor die ene vlucht 50 negatieve reisadviezen. Dat is ruim twee keer meer dan normaal. Zestig mensen kwamen niet opdagen, terwijl er dat anders maar zo'n 25 zijn.

Het gaat om de KL-778 die gisteren op Schiphol landde. Iemand die niet komt opdagen behoudt wèl het recht op zijn ticket. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het grote aantal 'no-shows'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.