De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Als baby al talent...
   
 

AMSTERDAM - Het gebeurt bijna nooit en dat mag op zich al een wonder heten. De acteurs van de populairste soap van Nederland blijken over een ijzeren gestel te beschikken. Sommigen hebben de serie al meer dan tien jaar trouwe dienst bewezen, zonder ook maar een enkele keer te hebben hoeven verzaken wegens ziekte. De onfortuinlijke Aukje van Ginneken lijkt helaas een uitzondering op de regel te zijn. De komende tijd zullen we, tot groot verdriet van haar vele fans, de sympathieke actrice opnieuw een paar weken moeten missen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 18kb)
.
Bij tijd en wijle werken de nieren van Aukje niet erg mee, waardoor zij onverhoopt enkele weken in het ziekenhuisbed belandt. Een paar jaar geleden nam Toncy van Eersel, bekend uit 'Westenwind', tijdelijk de rol van Aukje als recalcitrante Charlie voor haar rekening. Dit keer is de eervolle beurt aan Lieke van Lexmond. "Het was echt een last-minute-actie", legt Lieke tussen twee opnames op de set van 'Goede Tijden Slechte Tijden' uit. "Men gaat er natuurlijk niet vanuit dat er iemand ziek wordt, dus als dat dan al gebeurt, moet er razendsnel een oplossing komen. En in dit geval ben ik de uitverkorene."

Een geluk bij een ongeluk?

"O nee", reageert de innemende Lieke snel, "ik hoop dat Aukje weer heel snel terug komt om haar onovertroffen vertolking van Charlie van me over te nemen. Aukje is een schat. Het gaat trouwens alweer een stuk beter met haar. Ze is bij haar moeder thuis aan het herstellen en ze kan niet wachten om weer te beginnen. Maar tot de herfstvakantie ben ik in ieder geval nog even Charlie. En daar geniet ik echt van. Na 'Goudkust', wat een paar jaar geleden van het ene op het andere moment van de buis gehaald werd, heb ik niet meer in een soap gespeeld. Nu zie ik weer hoe leuk het is. Ik moet er wel bij zeggen dat de andere acteurs bij 'GTST' me geweldig opvangen. Het zijn allemaal hele lieve mensen en dat scheelt natuurlijk al de helft."

Vergelijking

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 25kb)
.
Qua uiterlijk lijkt Lieke geen spat op Aukje. Het zijn beiden mooie meiden, maar daarmee houdt de vergelijking op. Lieke: "Charlie is jong, spontaan en vrolijk. De producenten hebben eerder iemand gezocht die wat betreft karakter met Charlie overeen kwam, dan iemand die op Aukje lijkt. Ik speel immers niet Aukje, maar haar rol in 'GTST'. Ik heb dan ook geen oude banden bekeken om te kijken hoe Aukje het doet. Alleen in haar verhaallijn heb ik me verdiept. En natuurlijk in haar relaties met andere spelers. Hoe reageert Charlie bijvoorbeeld op een Robert of een Daantje? Dat moet logischerwijs bij ons allebei wel hetzelfde zijn."

Lieke mag dan nog geen grote naam zijn in Nederland, vanaf de luiers is de donkergelokte IJsselsteinse al met televisie bezig. Lieke glimlacht. "Toen ik nog maar een paar maanden oud was, stond er een advertentie in de krant: lachende baby's gevraagd. M'n opa zei meteen: 'dat is iets voor onze altijd vrolijke Lieke'. Maar mijn ouders twijfelden. Dat gesleep met zo'n kind naar een reclamestudio leek hen niks. Toch lieten ze zich door mijn ontzettend lieve opa ompraten en werd er een foto opgestuurd. We kregen nooit een reactie, waar eigenlijk alleen m'n opa teleurgesteld over was. Maar wat gebeurt er? Vijf jaar later overlijdt mijn opa. Een week later worden mijn ouders door het castingbureau gebeld. 'Lacht u kind nog net zo vrolijk als toen ze een baby was?' vroeg de mevrouw van het bureau. Is dat niet luguber? En zo geschiedde dat ik als een hummel van vijf voor een televisiereclame van Royco lachend de stukjes taugé uit de soep viste. Helaas heeft mijn opa - goh wat zou hij trots geweest zijn - dat niet meer mogen meemaken."

Prinsesje

En bij dat ene optreden bleef het niet. "Ik vond het geweldig om te doen. Wat wil je, als je als vijfjarige een hele dag in de watten wordt gelegd. Je haar wordt gedaan, je krijgt een mooie jurk aan en je mag zelfs, wat thuis natuurlijk uit den boze was op die leeftijd, make-up op. Ik voelde me net een prinsesje. Daarom zag ik het ook helemaal niet als werk. Ik wist trouwens niet eens dat ik er geld voor kreeg en m'n ouders hebben me ook absoluut nooit gepusht of zo. Tot mijn twaalfde heb ik in veel reclamespotjes gezeten. Mijn broer en zus kregen ook de smaak te pakken, dus bijna iedere woensdagmiddag ging de hele familie op stap. Daarna heb ik veel fotomodellenwerk gedaan, tot ik mijn eerste echte filmauditie deed."

Vooropleiding

Lieke was pas twaalf toen ze samen met Loes Luca, Hans Vermeulen en Huub Stapel al een film maakte. "Fantastisch was het. Die film is echter nooit in de bioscoop vertoond. We moesten nog één week draaien toen het geld op was. Onvoorstelbaar hè? Het materiaal ligt nog ergens in een kluis te verpieteren." Het enige positieve is dat Lieke door die ervaring zeker wist dat ze actrice wilde worden. Lieke herinnert zich: "Ik was zestien en had net de havo afgerond. Voor de toneelschool was ik te jong, daarom raadde men mij aan een vooropleiding te doen. Tegelijkertijd had ik me echter ingeschreven bij het castingbureau van Harry Klooster en werd ik gebeld voor een rol in 'Goudkust'. Ik koos voor de soap, want een combinatie - zo vertelden ze me - zou niet mogelijk zijn. Ik heb er geen moment spijt van gehad."

En toen stopte 'Goudkust' plotseling. Paniek in de tent?

"Absoluut niet", glimlacht Lieke. "Achttien was ik. Nou, dan ben je toch echt te jong om over zoiets te gaan zitten treuren. Het was jammer, uiteraard, maar geen ramp." En dat blijkt ook wel, want na 'Goudkust' heeft Lieke verschillende gastrollen gespeeld. Zoals bijvoorbeeld in 'Dok12', 'Costa!' en 'IC'. "En", Lieke straalt, "ik heb inmiddels meegewerkt aan een film die wél uitkomt: 'Volle Maan'. Bijna twee maanden ben ik voor de opnames op Mallorca geweest. We hadden daar met z'n allen een schitterende tijd, al mis je het thuisfront natuurlijk wel. Gelukkig kon ik af en toe een paar dagen terug naar mijn vriendje. En toen ik na al die weken hard werken thuis kwam, was daar die enorme verrassing: een lief jong hondje. Ze heet Trut. Niet onaardig bedoeld hoor, maar het is gewoon een trutje. Als ze me met haar bolle oogjes aankijkt, ben ik helemaal verkocht. Ze is zó lief. Daar kan geen film tegenop!"
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.