NIJKERK - Ex-minister Willem Vermeend vindt dat de financiële situatie waarin de pensioenfondsen momenteel als gevolg van de beursmalaise verkeren, geen reden is voor paniek. "Er zijn maatregelen nodig, maar het geschetste beeld dat het buitengewoon slecht gaat, is niet terecht." Een urgenter pensioenprobleem vormen volgens Vermeend de maatregelen van het huidige kabinet, die de individuele oudedagsvoorziening frustreert.
|
. (Foto: Dijkstra bv)
|
Dat zei Vermeend gisteren tijdens een congres over pensioenen, georganiseerd door pensioenverzekeraar Zwitserleven. "Als alle voorgestelde maatregelen doorgaan, zullen er meer pensioentekorten ontstaan", aldus de PvdA-er. De afschaffing van de spaarloonregeling noemt hij wat dat betreft het meest zorgelijk. Hij begrijpt wel waarom het kabinet-Balkenende de regeling van tafel veegt: "Anders was het begrotingstekort hoger uitgevallen. Maar het is een kortetermijnoplossing. Op de langere termijn werkt de afschaffing averechts."
Door het schrappen van deze - overigens door Vermeend zelf geïntroduceerde - fiscale maatregel loopt de overheid volgens hem over een aantal jaar aanzienlijke belastinginkomsten mis. Het spaarloon wordt namelijk door velen gebruikt voor individueel pensioenopbouw, waarover later belasting moet worden betaald. Bovendien betekent afschaffing een kostenverzwaring voor zowel werknemers als werkgevers.
Vermeend ziet ook weinig heil in het schrappen van de basislijfrenteaftrek. "Dat gaat per saldo evenmin een besparing opleveren. Mensen met een aantoonbaar pensioentekort zullen als gevolg van het verdwijnen daarvan gebruik gaan maken van alternatieve belastingvrije maatregelen om de tekorten aan te vullen." Op dit moment hebben zo'n 5 miljoen mensen een dergelijk pensioengat.