|
Khader Aboe Abbara, een van de 'meest gezochte Palestijnen' kan zich weer vrij bewegen nu hij niet langer beticht wordt van de moord op twee Israëli's.
|
door Frank van Vliet BETHLEHEM - De vuile zak over het hoofd, waar de gevangene bijna in stikte, is vervangen door een geblindeerde duikbril en er wordt nauwelijks meer geslagen. Het verblijf in een Israëlische cel is tegenwoordig voor een Palestijn beter te doorstaan dan in een cel van de eigen autoriteit. Het grootste verschil is dat Israëlische ondervragers uit zijn op de waarheid, waar de Palestijnen slechts een verklaring willen die in hun straatje past.
De bewering dat Marwan Barghoeti, de Palestijnse voorman die in Jeruzalem vastzit, stelselmatig wordt gemarteld, dient met een korreltje zout te worden genomen. Barghoeti beschikt in tegenstelling tot andere Palestijnse gevangenen over een eigen badkamer en mag iedere dag de kranten doornemen. Het zijn opmerkelijke verklaringen voor Khader Aboe Abbara, één van de door Israël meest gezochte Palestijnen, die op 19 mei 2001 nog ontsnapte aan een liquidatiepoging.
De 45-jarige Palestijn bracht in totaal acht jaar door in Israëlische cellen. Vóór 1995 vanwege zijn politieke activiteiten voor het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), daarna voor een aanklacht die zijn leven tot een hel maakte. Op 18 juli 1995 werden twee Israëlische wandelaars vermoord in de buurt van Jericho. Volgens een gearresteerde Palestijn had Abbara de wapens voor de dubbele moord verstrekt. Abbara verloor zijn baan als directeur van SOS-kinderdorpen omdat hij niet meer kon reizen. In 1998 belandde hij op Israëlisch verzoek in een Palestijnse cel. Abbara stond op de lijst van 32 personen die Jeruzalem gearresteerd wilde zien voor het de Wye-akkoorden ondertekende die de terugtrekking van Israël uit de Westoever regelden.
Na zes maanden werd Abbara vrijgelaten en kon hij tot de Israëlische bezettingen, die twee jaar geleden begonnen als een reactie op de Al Aksa Intifada, min of meer ongestoord zijn gang gaan. Op 21 april van dit jaar werd hij tijdens een massa-arrestatie toch ingerekend.
"We zaten geboeid en geblinddoekt op de grond en zo af en toe stapte een soldaat 'per ongeluk' op je." De verbazing kwam toen Abbara in handen kwam van de professionals van de Sjabak, de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst. Hij werd overgebracht naar het Russische kwartier, een gevangenis in Jeruzalem, waar hij de buurman van Marwan Barghouti was.
"Ik had daar vroeger eens vastgezeten, maar herkende het niet meer. De cellen zijn groter en er is een wasbak." Ook de verhoortechnieken bleken radicaal veranderd. ,,Het beruchte kleine stoeltje waarop je vastgebonden zat, is verdwenen. Hetzelfde geldt voor de praktijk om gevangenen dagenlang met het hoofd tegen de muur te laten staan", vertelt Abbara.
Wat bleef, zijn de uitputtende ondervragingen, slaapgebrek tijdens verhoren en de Palestijnse collaborateurs.
,,Vroeger huurden ze mensen met 'een groot lichaam en een klein brein' maar nu werken ze met 'een klein lichaam en een groot brein'. Het aantal bekentenissen is volgens hen daardoor met 300 procent toegenomen. En alles gaat in het Arabisch, ze spreken en schrijven het beter dan ik. Echt, ze lopen honderd jaar voor op de Palestijnse inlichtingendiensten."
Abbara is vrij man. Maar ondanks bewondering voor de professionaliteit van zijn bewakers, overweegt hij een schadeclaim van ruim twee miljoen euro in te dienen.