De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ratelband accepteert homo-zoon
   
 

AMSTERDAM - "Pap, ik moet je iets vertellen, ik ben homoseksueel." Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband moest wel even slikken toen zijn 26-jarige zoon Rolls - de broer van Royce - met die mededeling zijn villa in Arnhem binnenstapte. "Mijn leven was net weer gezellig. Rust, rust, rust, Ik woon nu samen met Sylvie, de enige vrouw die mij niet verraden heeft. Ik geniet van mijn kleine jongste dochtertje Beau Aimée. En dan gebeurt er zoiets. Ik, als enorme hetero, heb met mijn zaad een homo voortgebracht. Nou tsjakka, oké dan... Schrikken natuurlijk, maar dat moet ik dan maar ten volle accepteren."

Emile koos ervoor de 'coming out' van zijn zoon zelf publicitair te begeleiden. "Coming out, zo heet dat, hè, dat weet ik ook sinds vorige week. Tja, het leek me handig het zelf maar te vertellen, voordat iedereen er lacherig over gaat doen. Daarom ben ik er nu tegen jou openhartig over. Ik heb in het verleden nogal het een en ander over homo's gezegd, inderdaad. Dat het een ziekte was, heb ik, geloof ik, weleens beweerd, dat het tussen je oren zou zitten en dat het bij gezonde mannen ook weer vanzelf over zou gaan. Wie wil lachen gaat zijn gang. Ik kom op al die uitspraken terug. Ik heb Rolls in mijn armen genomen en hem en zijn eventuele mannelijke partner van harte uitgenodigd bij ons te komen dineren. Ach, ik ben ook milder geworden."

Emile zegt zich wel schuldig te voelen. "Rolls heeft een paar vriendinnen gehad en nu kwam hij bij mij met de dingen die ik altijd over sommige zogenaamd moderne vrouwen heb gezegd. 'Ze koken geen vreten meer voor je, ze kunnen geen sokken meer voor je stoppen. Ze zijn alleen geïnteresseerd in hun eigen leven en ook al verwen je ze tot in de afgrond, ze hebben elke avond hoofdpijn'. Ik zei tegen Rolls: dan neem je toch een vrouw uit Thailand of India? Daar hebben ze nog wel manieren geleerd. Maar dat wil hij niet. Hij heeft echt het licht gezien."

Discotheek

De goeroe, die net terug is van een intensieve positiviteitstraining van medewerkers in de gezondheidszorg, vertelt dat zijn zoon zijn seksuele voorkeur bij toeval ontdekte: "Hij heeft een discotheek en omdat ik erg tegen discriminatie ben, had ik hem ertoe aangezet allerlei avonden voor moeilijke groepen te organiseren. Zo was er een swingavond voor gehandicapten, een avond voor allochtonen en Rolls had ook een avond voor gays georganiseerd. Een paar avonden zelfs. Omdat die in Arnhem nergens gezellig kunnen dansen. Wist ik veel dat hij daar zelf geïnspireerd zou raken. Nou ja, vrijheid blijheid. En hij moet ten volle voor zijn overtuiging gaan."

Emile benadrukt dat hij 'in het echt' ook eigenlijk niks tegen homoseksuelen heeft. "Ik kwam bij mijn vorige huis weleens in een parkje en daar zat op een gegeven moment steeds een oud mannetje met een keeshondje op schoot te huilen op een bankje. Ik kon het niet aanzien en vroeg aan die man wat er aan de hand was en toen vertelde hij dat zijn zoon had opgebiecht homoseksueel te zijn. 'Tsjakka', riep ik, 'wat is daar nou zo erg aan? Het blijft toch je eigen vlees en bloed'. Ik heb die man er overheen geholpen, maar ik moest er wel aan denken toen Rolls voor me stond. 'Nou jongen', zei ik tegen hem, 'ik had eigenlijk nog wel gehoopt dat ik opa van je zou worden. Maar daar moet zijn broer Royce of één van de drie meiden nu maar voor zorgen'. Rolls heeft nog geen vaste vriend, maar zodra dat wel het geval is, mogen ze als stel gezellig komen dineren."

Is Ratelband na de liefdesoorlog deze zomer met al zijn ex-vrouwen trouwens zelf weer echt gelukkig?

De goeroe corrigeert: "Ik ben altijd gelukkig geweest. Ik slaag er ook in, in mijn eentje iets van mijn leven te maken. Laat geen enkele ex denken dat ik naar haar terugverlang of zo. Ik heb Sylvie teruggenomen, omdat zij de enige was die haar mond hield over mij. Daarom heb ik haar teruggenomen. En het is nu wel een stuk gezelliger in huis. Ik hoef mijn gezelschap niet meer buiten te deur te zoeken, begrijp je"

Voldoet Sylvie aan jouw eisen? Kookt ze en stopt ze sokken? Ratelband schatert: "Ze doet alles wat ik fijn vind, behalve sokken stoppen. Maar ik kan me nieuwe sokken veroorloven. En verder vind ik het heerlijk mijn lieve kleine prinsesje Beau Aimée in mijn omgeving te hebben. We hebben haar gedoopt. Ze is nu één jaar, ze loopt en ze kan alle woorden zeggen die belangrijk zijn in het leven: Mama, Papa en tsjakka! We vormen echt een leuk gezinnetje met zijn drieën."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.