De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Illegale
hiv-remmer
van markt

   
 

door Ina Eggink DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg laat enkele partijen hiv-remmers terugroepen, omdat deze illegaal geïmporteerd zijn. Het gaat om door GlaxoSmithKline in Europa gefabriceerde legale medicijnen die bestemd waren voor Afrikaanse aids-hulpprogramma's.

Hoewel de medicamenten niet gevaarlijk zijn omdat het gaat om goedgekeurde producten, wil de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen enkel risico nemen. "We willen elk gevaar uitsluiten. Bovendien willen we absoluut voorkomen dat de officiële distributiekanalen van geneesmiddelen vervuild raken door producten vanuit het illegale circuit", aldus een woordvoerder.

Inmiddels is de officier van justitie ingeschakeld met het verzoek om de importeur te vervolgen. De zaak kwam aan het rollen door een Belgische douanier die ontdekte dat uit Afrika afkomstige geneesmiddelen een Nederlandse bestemming hadden.

De geneesmiddelen waren tegen sterk gereduceerde prijzen naar landen als Senegal, Togo, Kongo en Ivoorkust uitgevoerd en waren bedoeld om via Franse hulpprogramma's uit te delen. Gezien hun grote handelswaarde zijn de geneesmiddelen nog voordat ze bij Afrikaanse aids-patiënten terecht kwamen, onderschept en doorverkocht aan Europese bedrijven waaronder een firma in Naaldwijk.

De partijen geneesmiddelen zijn door het Nederlandse bedrijf doorverkocht aan de Nederlandse groothandel. Ook zijn partijen in Duitsland afgezet. In Nederland gaat het om een partij van in totaal 3642 doosjes met 60 tabletten Combivir en 2424 doosjes met 60 tabletten Epivir. De doosjes zijn herkenbaar aan de Franstalige informatie die onder het Nederlandstalige etiket staat.

De groothandel heeft deze partij doorgeleverd aan apotheken en die weer aan patiënten. Uit het onderzoek blijkt dat deze leveringen sinds juli vorig jaar plaatsvonden. Het overgrote deel (naar schatting 80 procent) is al gebruikt door patiënten.

De overige twintig procent zal teruggehaald worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het bedrijf heeft geweigerd om deze actie zelf uit te voeren. De terughaalactie geldt niet alleen de groothandel en apotheken maar ook voor patiënten die eventueel nog een voorraadje in huis hebben.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de kwaliteit van de partijen geneesmiddelen niet heeft geleden onder de omweg die gemaakt is. Patiënten hoeven niet ongerust te zijn als ze de middelen hebben gebruikt.

De Hiv-vereniging noemt de affaire schokkend. "Naast het risico voor Nederlandse patiënten is het ziekmakend dat mensen over de ruggen van Afrikaanse aids-patiënten hun zakken vullen", aldus een woordvoerder.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.