GRONINGEN - Een kat die in een toneelvoorstelling avond aan avond wordt ingesmeerd met een mengsel van tomatenketchup en Norit. Is dat dierenmishandeling? De afdeling Groningen van de Dierenbescherming vindt van wel. Het Noord Nederlands Toneel (NNT) van niet. Deze welles-nietes discussie heeft in ieder geval voor grote ophef gezorgd rondom 'De Luitenant van Inishmore' dat momenteel gespeeld wordt door het theatergezelschap.
In het stuk zijn twee katten te zien; de een (Miepje) wordt met pistolen bedreigd, de ander (Japie) wordt met het mengsel ingewreven. De Dierenbescherming kreeg het verhaal via via te horen en belde het gezelschap begin deze week op met het verzoek om de voorstelling met onmiddellijke ingang stop te zetten als de katten er niet uitgehaald werden.
Welzijn
Productieleider Hans Jansen van het NNT was hier zeer verbaasd over. "Wij hebben al die tijd volledig te goeder trouw gehandeld als het om het welzijn van die dieren gaat. Er is zelfs een deskundig bureau ingeschakeld. Catvertise traint al zestien jaar katten voor films, reclamecampagnes en spotjes."
Sabine van der Helm, de eigenaresse van Catvertise die zelf alle katten traint: "Je kunt een kat echt niets laten doen wat-ie niet wil. Dat weet iedere kattenbezitter. En wat betreft dat insmeren, dat vinden ze helemaal niet erg. Sterker nog, ze weten dat ze zodra ze het podium verlaten worden verwend. Bovendien heeft de Dierenbescherming zelf ook gebruik gemaakt van Catvertise voor verschillende campagnes, vorig jaar nog voor 'Open Asieldagen'."
De Groningse Dierenbescherming denkt echter heel anders over het gebruik van katten op het toneel. "Wij zijn op principiële en ethische gronden tegen het inzetten van dieren voor het vermaak van mensen. En dat zo'n kat dan ook nog eens iedere avond met een vies mengsel wordt ingesmeerd, vinden wij helemaal niet kunnen", aldus woordvoerster Marieke van Dijk.
Overigens heeft nog niemand van de Dierenbescherming de voorstelling gezien. "Dat klopt. Ik moet eerlijk toegeven dat we dat misschien wel hadden moeten doen. Maar vanavond ga ik hoogstpersoonlijk een kijkje nemen", aldus Van Dijk gistermiddag. Verwacht zij dat ze haar mening zal bijstellen als ze ziet dat het de dieren goed gaat? "Nee, ik blijf van mening dat ze daar niet voor zijn. We zullen vanavond dan ook een pluchen kat aanbieden ter vervanging."
Hyperrealistisch
Of het NNT daarvan gebruik maakt, valt te betwijfelen. "We hebben zelf ook even overwogen om een nepkat te gebruiken, maar het gaat hier om een Quentin Tarantino-achtige voorstelling. Het moet allemaal hyperrealistisch zijn om geloofwaardig over te komen. Vandaar dat we er toch voor hebben gekozen om met echte katten te werken", aldus Jansen.
Kattentrainster Van der Helm vindt het vooral wrang dat ze door deze omstandigheden, terwijl ze zelf anderhalf jaar als vrijwilliger bij de Dierenbescherming in Amsterdam werkzaam was, ineens lijnrecht tegenover medewerkers van deze organisatie staat. "Ik sta volledig achter hun werk. Zelf kan ik dierenleed ook niet aanzien en daarom doet het ook enorm veel pijn dat ze zomaar hun oordeel vellen, terwijl ik het beste met mijn dieren voor heb. Als mijn katten thuis moeten blijven, dán zijn ze pas ongelukkig. Japie verveelt zich als hij niet hoeft te spelen."