De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 oktober 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nederland op
rand recessie

Van onze economische redactie

   
 

VOORBURG - De economische groei is volledig tot stilstand gekomen. In het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie nauwelijks ten opzichte van het eerste kwartaal en in het eerste halfjaar kwam de groei op nul uit. Daarmee is er nu al vier kwartalen op rij sprake van een niet of nauwelijks groeiende economie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 32kb)
. (Foto: ANP)
Dat blijkt uit de sombere, naar beneden bijgestelde cijfers, die gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend zijn gemaakt. In het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie met 0,1 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar, in het tweede kwartaal had de economie ten opzichte van een jaar eerder pas op de plaats gemaakt.

Volgens het CBS verkeert Nederland op de rand van een recessie. Daarvan is sprake als de economie twee achtereenvolgende kwartalen krimpt. De groeicijfers zijn de slechtste sinds de jaren 1992/1993.

De CBS-cijfers zijn voor De Nederlandsche Bank (DNB) aanleiding haar eigen groeiraming voor dit jaar als achterhaald te beschouwen. DNB ging uit van een groei van 0,7 procent, nadat een groei van 0,8 procent was geraamd. Het is onduidelijk wanneer DNB met een nieuwe raming komt. Het Centraal Planbureau wijst erop dat er zeer veel onzekere factoren zijn, maar ziet vooralsnog geen reden zijn prognose van een half procent groei naar beneden bij te stellen.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW wijt het gebrek aan groei vooral aan de te hoge loonkosten en suggereert dat de vakbeweging daar iets aan kan doen door de looneisen te matigen. Door de te hoge loonkosten worden de winsten te laag om nog te kunnen investeren, zo stelt VNO-NCW. De werkgevers voelen er niets voor de groei te stimuleren door het begrotingstekort op te rekken.

Daarentegen vinden de vakcentrales FNV en CNV dat het kabinetsbeleid bijdraagt aan het verlengen van de economische dip. De overheidsinvesteringen waren de afgelopen periode juist een aanjager van de groei, zo stelt FNV-voorzitter Lodewijk de Waal. "Nu maken we pas op de plaats en zijn er zelfs bezuinigingen in een periode dat de werkloosheid oploopt en er van groei geen sprake meer is. De wurggreep van het budgettaire kader neemt verstikkende vormen aan", aldus De Waal.

Ook zijn CNV-collega Doekle Terpstra vindt dat het kabinet niet alleen naar het begrotingstekort moet kijken, maar juist samen met de sociale partners ruimte moet scheppen om te investeren.

De consumptie van huishoudens nam minder dan 1 procent toe. De prijsstijging is afgenomen tot 3,2%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 oktober 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.