door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Het aantal gewelddadige incidenten in het Amsterdamse uitgaansleven, loopt dermate de spuigaten uit dat de gemeente allerlei nieuwe maatregelen gaat nemen. De gemeente zelf noemt de situatie in de stad "alarmerend".
Op de beroemde pleinen Leidse- en Rembrandtplein vinden nu jaarlijks 1500 geweldsincidenten plaats. Volgens een nieuw onderzoek van de gemeente vindt eenderde van de Amsterdammers het op bepaalde plekken in de uitgaanswereld zo onveilig dat ze hier niet meer uit durven gaan.
Vecht- en steekpartijen, verbale agressie tegen toezichthouders, wildplassen en zelfs schietpartijen komen regelmatig voor. Door verschillende maatregelen wil de gemeente het aantal incidenten in 2006 teruggebracht hebben met 20%.
Onder meer start er nu een onderzoek naar permanente cameratoezicht op de uitgaanspleinen, komen er wapenkluizen in alle discotheken en grote cafés en zullen de pleinen tijdens de piekuren geheel verkeersvrij worden gemaakt. Dat betekent dat ook bussen en taxi's er niet meer mogen rijden. Daarnaast komt er een grote publiekscampagne om iedereen op de gedragsregels te wijzen.
Verder wil de gemeente opnieuw met het gemeentevervoerbedrijf om de tafel om een einde te maken aan het 'gat in de nacht'.
"Door een weinig meewerkende opstelling van het GVB is het tot op heden niet gelukt dit gat te dichten", schrijft de gemeente in de nieuwe rapportage Agressie en Geweld, die vandaag door de commissie Algemene Zaken onder leiding van burgemeester Cohen wordt besproken. "Tussen 02.00 en 04.00 uur, juist op het moment dat de pleinen volstromen wordt nog steeds geen nachtbusvervoer aangeboden. Een zeer ongewenste situatie aangezien het beleid juist gericht is op een zo minimaal mogelijke aanwezigheid van uitgaanspubliek na sluitingstijd."
Ook het openbaar vervoer in Amsterdam dient te worden aangepakt. Uit hetzelfde rapport van de gemeente blijkt dat 37% soms of zelfs altijd het openbaar vervoer mijdt uit angst voor criminaliteit en agressie.
Ook andere conclusies van de gemeente Amsterdam wijzen op de zorgwekkende situatie op het gebied van veiligheid in de stad.
Verdere vaststellingen uit de rapportage zijn:
- Bijna 40% van de bevolking (280.000 Amsterdammers) geeft te kennen zich wel eens onveilig te voelen.
- 140.000 Amsterdammers melden dat zij het afgelopen jaar te maken hebben gehad met een vorm van agressie en geweld als slaan, schoppen, spugen en dreigen met wapens.
- Meer dan 40.000 Amsterdammers hebben te maken gehad met fysiek, seksueel of geestelijk geweld door iemand uit de eigen huiselijke omgeving.
- In Amsterdam zijn momenteel zo'n 1.400 veelplegers actief.