BLACKPOOL - De Britse premier Tony Blair ziet niets in een unilaterale stap van de VS en Groot-Brittannië om Irak zonder VN-mandaat aan te vallen. Hij beklemtoonde gisteren onder groot applaus van het Labour-congres in Blackpool dat alleen via de VN militair ingrijpen tegen de Iraakse leider Saddam Hoessein mogelijk is.

|
Engelands premier Tony Blair gebruikt al zijn overredingskracht tegen een zo te zien sceptich publiek op het Labour-partijcongres in Blackpool. (Foto: AP)
|
De premier waarschuwde de wereld-gemeenschap en met name de permanente leden van de Veiligheidsraad dat alleen een harde resolutie waarin een oorlog niet wordt uitgesloten, Irak kan overtuigen wapeninspecteurs toe te laten en massavernietigingswapens te ontmantelen.
"Als wij onze collectieve wil verliezen, dan vernietigen we niet alleen het gezag van de VS of Groot-Brittannië maar dat van de VN zelf", zei Blair. Het congres van de Labourpartij sprak maandag na harde discussies zijn vertrouwen uit in het Irak-beleid van de regering. Via een motie werd gezegd dat de internationale gemeenschap zich moet voorbereiden op een militaire actie tegen Irak als Saddam Hoessein weigert om zijn biochemische wapenarsenaal te vernietigen. "Saddam moet zich neerleggen bij de wil van de VN", aldus Blair, die verder verklaarde dat soms alleen de bereidheid om oorlog te voeren de vrede veilig kan stellen.
De premier stelde dat alle landen in de wereld onderworpen zijn aan het nakomen van VN-resoluties. Hij doelde in het bijzonder op Israël en de Palestijnen. Hij speelde daarmee in op de kritiek van moslimlanden dat het Westen met twee maten meet. Blair wil hier niets van weten. "Ik ben het ermee eens dat VN-resoluties, net zo goed als die voor Irak gelden, ook hier dienen te worden nagekomen. Niet alleen door Israël, maar door alle partijen." Hij kreeg hiervoor een groot applaus.
Er is volgens hem maar één antwoord. "Aan het eind van dit jaar dient Israël te zijn gevrijwaard van terrorisme en erkend door de Arabische wereld en dient er een leefbare Palestijnse staat te komen gebaseerd op de grenzen van 1967."