De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Gatenkaas in Alkmaar
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Mathias Florén buigt diep voor AZ-speler Martijn Meerdink, zoals geen enkele Groninger de Alkmaarders een strobreed in de weg legde.
ALKMAAR - AZ waande zich gisteravond in een openluchtmuseum, zo ontstellend veel vrijheid (4-1) kreeg het tegen FC Groningen. De verdediging van de noorderlingen leek wel uit wassenbeelden te bestaan, zo statisch werd aan AZ de vrije doorgang verleend. Na de eerste helft was het duel - al kon je daar nauwelijks van spreken - reeds gespeeld. Het stond toen al 3-0. Kortom, het was gatenkaas in Alkmaar. Voor AZ, dat voor de derde maal op rij tot winst kwam, is het vanaf nu omhoogkijken. Groningen daarentegen zal zich echt eens wat weerbaarder moeten opstellen. Coach Dwight Lodeweges valt in dit opzicht niet te benijden. Zijn ploeg was geen schim van het elftal dat Utrecht nog de stuipen op het lijf joeg.

Op de lange terugreis zal Groningen trouwens uitgebreid hebben stilgestaan bij twee droomsituaties die het na een kwartier kreeg. Want nadat Kenneth Perez reeds in de tweede minuut zo vrij als een vogel een vrije trap van Barry van Galen achter Roy Beukenkamp kopte, was het Groningen dat twee 'beauty's' kreeg. Eerst werd Jordi Hoogstrate door Glen Salmon op magnifieke wijze alleen voor Oscar Moens gezet, nog in dezelfde minuut verkeek de Nigeriaan Pius Ikedia zich op zijn eigen snelheid toen hij de hele Alkmaarse defensie, Moens incluis, zijn hielen had laten zien. En tja, als je met zulke megakansen niet weet om te springen, dan roep je het onfortuin vanzelf over je af.

De gave driepunter kon in principe na een minuut of twintig in de boeken genoteerd worden. AZ had kennelijk vreselijke haast deze avond, want in de Kaasstad vond het jaarlijkse jazzfestival plaats. Maar dat het allemaal zo eenvoudig ging, kwam vooral door het stuntelige verdedigen van Groningen. De 2-0 kwam op miraculeuze wijze tot stand en werd ingeleid door de twee backs Ole Tobiasen en Tim de Cler, die met hun ervaring AZ weer meer body geven. De Cler knalde de cross van zijn collega steenhard via de hak van Robin Nelisse in. Het betekende in feite de genadeklap voor Groningen. Het was zo in de war, dat het bij balverlies nauwelijks meer dekking gaf. Voor Perez, de grote man in de Hout, was het dan ook een fluitje van een cent om er 3-0 van te maken op aangeven van Martijn Meerdink.

Groningen wist op geen enkele wijze een andere toon aan te slaan. Het probeerde aan een dreigend debacle te ontsnappen, maar slaagde er absoluut niet in. Het zou de avond worden van Kenneth Perez. Na een uur maakte hij zijn derde en AZ's vierde doelpunt. De Deen met Spaans bloed had zich zelfs op een toppositie in het schuttersklassement kunnen zetten, zo groot was de kans die hij kort daarna kreeg.

Hij nam AZ echter aan de hand in de weg naar omhoog. Want dat blijft toch het grote doel van geldschieter Dirk Scheringa. Met middelmatige prestaties zal deze 'big boss' namelijk geen genoegen nemen. De grote zege mag echter niet verbloemen dat Groningen op deze Alkmaarse feestavond wel een superzwakke indruk maakte. Daar kon zelfs het doelpunt van invaller Raymond Bronkhorst niets aan veranderen (4-1).

AZ - FC Groningen 4-1 (3-0). 3. Perez 1-0, 19. Nelisse 2-0, 32. Perez 3-0, 61. Perez 4-0, 90. Bronkhorst 4-1. Scheidsrechter: Buiting. Toeschouwers: 6758.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.