De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Versatel vrij van schulden,
eerste winst over twee jaar

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Versatel is gisteren uit surseance gekomen. Door het slagen van de schuldsanering is het telecombedrijf verlost van zijn schuld van €1,7 miljard. Volgens financieel directeur Mark Lazar betekent dat echter niet dat er per direct ook nettowinst wordt geboekt. "Dat doel bereiken we eind 2004, begin 2005."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
MARK LAZAR ... omgekeerde aandelensplitsing overwegen ...
Bij Versatel is bijna een jaar gewerkt aan de financiële herstructurering. De jaarlijkse rentelasten van €150 miljoen en de grote schuld hingen het netwerkbedrijf als een molensteen om de nek. Om de schuldsanering te versnellen, is afgelopen juni uitstel van betaling aangevraagd.

Doordat de afgelopen dagen geen beroep is aangetekend tegen het schuldsaneringsplan van Versatel, waarmee de obligatie- en aandeelhouders reeds in overgrote meerderheid hadden ingestemd, heeft bewindvoerder Louis Deterink gisteren weer zijn biezen kunnen pakken bij het telecombedrijf. Volgens het plan wisselen de obligatiehouders op of rond woensdag 9 oktober hun schuldpapier om voor circa €343 miljoen in contanten (ongeveer 20% van de oorspronkelijke waarde van de obligaties) en 365,4 miljoen nieuwe aandelen. Daarmee verwerven zij een belang van 80% in Versatel.

Lazar wil niet zeggen welke partijen op deze manier grootaandeelhouder worden. "Ze hebben me gevraagd hun naam niet te noemen totdat ze hun belang moeten melden bij de beurstoezichthouder. Het betreft een aantal banken."

Door de uitgifte van nieuwe aandelen zien gewone aandeelhouders hun belang in Versatel verwateren tot 20%. Zij krijgen wel warrants met een looptijd van twee jaar toegekend. Daarmee kan 4% van de uitstaande aandelen verkregen worden tegen een koers van €1,50.

Versatel krijgt door de schuldsanering een positief eigen vermogen van circa €1 miljard. Het bedrijf verwacht daarom op korte termijn het zogenoemde strafbankje van de Amsterdamse effectenbeurs te kunnen verlaten. Daarop verkeert het sinds afgelopen maart vanwege een structureel negatief eigen vermogen.

Volgens Lazar wordt overwogen om na de aandelenuitgifte een omgekeerde aandelensplitsing te laten uitvoeren. Door aandeelhouders enkele oude stukken te laten omwisselen voor één nieuw aandeel, kan het koersverloop van Versatel meer ordentelijk verlopen. Ook zou het aandeel, dat gisteren sloot op €0,29, dan weer meer dan €1 waard kunnen worden. "Sommige aandeelhouders hebben aangegeven dat ze graag een aandeel willen hebben met een koers van boven de €1. Dus een omgekeerde aandelensplitsing is zeker iets dat we bestuderen", stelt Lazar.

Na de uitbetaling van €343 miljoen in contanten aan de obligatiehouders blijft in de kas van Versatel nog €182 miljoen over. Volgens Lazar moet deze kaspositie voldoende zijn om begin 2004 voor het eerst met een positieve kasstroom te kunnen draaien. Mocht Versatel in de tussentijd te maken krijgen met tegenvallers, dan kan het nog een kredietfaciliteit van €150 miljoen aanboren bij investeringsmaatschappij GE Capital.

Versatel is het eerste grote bedrijf in Nederland dat zijn schulden saneert door de obligatiehouders hun schuldpapier te laten omwisselen voor nieuwe aandelen. Momenteel proberen ook kabelconcern UPC en zijn Britse branchegenoten NTL en Telewest op deze manier van hun torenhoge schuld af te komen.

Analist Philip Scholte (Effectenbank Stroeve) verwacht dat het omwisselen van schuld voor aandelen echter niet op grote schaal navolging zal krijgen. "Het is alleen interessant voor bedrijven die kampen met hoge schulden en operationeel met forse verliezen draaien. Voor ondernemingen die niet in een noodsituatie verkeren, zijn er nog veel andere manieren om hun schulden te saneren. En eigenlijk zou je als bedrijf ook geen omwisseling van schuld voor aandelen moeten willen, want het is een drama voor bestaande aandeelhouders."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.