De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  G-7 zoekt in Washington
naar het ei van Columbus

Van onze speciale verslaggever

   
 

WASHINGTON - Tegen een decor van een mogelijke oorlog met Irak en oplopende olieprijzen probeerden gisteren de ministers van Financiën en de presidenten van de Centrale Banken van de zeven rijkste industrielanden (G7) bezwerende formules te vinden om de wereldeconomie op gang te houden. Volgens de gastheer, de Amerikaanse minister van Financiën Paul O'Neill, kan de Amerikaanse economie aan het eind van het jaar weer het groeipeil bereiken van 3 à 3,5%.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
HORST KÖHLER ... vooruitzichten wereldeconomie verslechterd ... (Foto: EPA)
Hij was er vooral benieuwd naar wat de andere landen van plan waren om de achterblijvende groei aan te zwengelen. De G7 bestaat uit de VS, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Japan, de Russen mogen delen van de vergadering als waarnemer bijwonen.

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal van dit jaar op jaarbasis is gegroeid met 1,3%, dat is 0,2% meer dan op basis van de laatste ramingen was gedacht. Maar in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar was er toch nog sprake van een forse groeivertraging, toen nam het bnp namelijk nog met 5% toe. De geringere groei in het tweede kwartaal weerspiegelt een toename van een procent afname van de consumentenbestedingen.

De G7 vergaderde in een zwaarbewaakt complex recht tegenover het Witte Huis, maar gisterochtend had de politie al weer de handen vol aan betogers: straten moesten worden afgesloten en driehonderd in de handboeien in busjes afgevoerd. De politie was massaal aanwezig in volle uitrusting met paarden, motoren, waterkanonnen en pantserwagens.

Volgens minister van Financiën Hans Hoogervorst, die zijn eerste IMF-vergadering bijwoont, wordt goede voortgang geboekt met het initiatief om obligaties van ontwikkelingslanden minder gevoelig te maken als het misgaat. Zo zou een saneringsoperatie op gang moeten kunnen komen met instemming van 75% van de schuldeisers. Nu is unanimiteit nodig, wat vaak verlammend werkt.

Als volgende stap, maar die is volgens Hoogervorst nog enkele jaren weg, is er uiteindelijk een soort 'surseanceregeling' gepland voor ontwikkelingslanden die in feite failliet zijn. Via een dergelijke regeling kan een land in zware schulden dan beter worden geholpen.

Bij het begin van de vergadering zei IMF-topman Horst Köhler dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie sinds het voorjaar duidelijk slechter zijn geworden, maar het zou nu niet productief zijn om zich te wentelen "in pessimisme en doemdenken. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat er volgend jaar wel herstel komt." Een oorlog tegen Irak zou echter roet in het eten kunnen gooien.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.