De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Klacht over suikersteun EU

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Brazilië en Australië hebben bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een klacht ingediend tegen de exportsteun die de Europese Unie verschaft aan suikerproducenten. Beide landen produceren zelf suiker en menen dat de EU handelt in strijd met WTO-regels. De Unie heeft nu zestig dagen de tijd om een bevredigend antwoord te geven. Als dat niet lukt, moet de WTO een bemiddelingspanel instellen. In het geval dat Brazilië en Australië gelijk krijgen, mogen zij tegenmaatregelen tegen de EU treffen.

Volgens de twee klagende landen verstoort de Europese exportsteun de suikerprijzen op de wereldmarkt. De Unie importeert jaarlijks rechtenvrij zo'n 1,7 miljoen ton suiker uit India en de zogeheten ACS-landen, voormalige koloniën van de Europese lidstaten. Die suiker wordt vrijwel rechtstreeks met exportsubsidies weer op de wereldmarkt gedumpt, aangezien de EU zelf al structureel 20% meer suiker produceert dan nodig is voor de eigen consumptie.

Brazilië en Australië storen zich ook aan de steun die de Unie aan de eigen suikerproducenten verschaft in de vorm van prijsgaranties. Brussel garandeert al sinds 1968 een interventieprijs voor suiker die 170 tot 300% boven het wereldmarktniveau ligt.

Een woordvoerder van de verantwoordelijke Eurocommissaris Fischler (Landbouw) meldt dat de EU per jaar een miljard euro steekt in de suikersector. De helft daarvan gaat naar het verkopen van de ACS-suiker op de wereldmarkt. Volgens Fischler is die steun al jaren stabiel en kan die dus niet de oorzaak zijn van sterke prijsfluctuaties op de wereldmarkt.

Toch is duidelijk dat het sterk verouderde suikerregime een keer op de helling zal moeten. De suikermarkt is de enige Europese landbouwsector die al sinds jaar en dag de dans ontspringt bij de hervormingen van het EU-landbouwbeleid.

Het gevolg is dat de suikerindustrie al 30 jaar profiteert van hetzelfde systeem en de consument veel te veel betaalt voor een pak suiker.

Pogingen om het suikerregime te hervormen, zijn tot nu toe stuk gelopen op het taaie verzet van een meerderheid van de EU-landen. Volgend jaar wordt de sector weer onder de loep genomen met het oog op de volgende begrotingsperiode van 2006 tot 2013.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.