De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Financiële waarden
opnieuw onder vuur

   
 

AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is gisteren licht in de min gezakt. Beleggers die de afgelopen twee dagen op koopjesjacht waren geweest en daarmee de koersen opstuwden, hebben hun winst gepakt. Voedingsconcern Numico ging flink onderuit door vrees voor uitgifte van nieuwe aandelen om de zwakke balans te versterken. De AEX sloot uiteindelijk 1,3% lager op 315,74 punten. De Midkap eindigde vrijwel onveranderd op 302,07.

Voor analisten was de daling van gisteren niet verrassend. "Na een koerswinst van 6,6 procent donderdag kon deze reactie niet uitblijven", aldus een analist.

De AEX-index van de 24 meest verhandelde aandelenfondsen ging gedurende deze week door een flink dal. Tussendoor daalde de graadmeter even tot 282 punten. Al met al sloot de AEX gisteren echter iets boven de 308 punten van vorige week vrijdagmiddag.

Of het herstel van de beurzen komende tijd doorzet, hangt volgens een analist af van de Amerikaanse bedrijven die binnenkort hun cijfers over het derde kwartaal bekendmaken. Die zullen de toon zetten. Nederlandse ondernemingen zijn iets later dan hun Amerikaanse collega's met de kwartaalcijfers.

In dat verband wordt uitgekeken naar Numico. Het voedings- en vitaminebedrijf uit Zoetermeer was de sterkste daler van de AEX. De koers sloot bijna 14% lager op €11,75. Op de beursvloer gaan voortdurend geruchten over een sombere financiële toekomst voor Numico. "Als je kijkt naar de langlopende obligaties van Numico, is er inderdaad wel iets aan de hand", aldus een analist. "Die obligaties zijn weinig waard. Sommige beleggers hebben kennelijk weinig vertouwen in het voortbestaan van het bedrijf."

Ahold ging gisteren eveneens fors onderuit, maar beperkte het verlies aan het eind van de dag tot 1,9% op €13,20. Het Amerikaanse effectenhuis Lehman Brothers had donderdag al het advies voor Ahold verlaagd, omdat het denkt dat de slechte economische situatie in Amerika de groei van Ahold zal vertragen. In België verloor branchegenoot Delhaize 8,9% van zijn beurswaarde na een soortgelijke afwaardering door zakenbank Goldman Sachs. Een dag eerder raakte het aandeel al bijna 13% kwijt vanwege een winstwaarschuwing naar aanleiding van tegenvallende resultaten in de VS.

Grote verliezen waren er voor de meeste financials. ABN Amro, een dag eerder nog een van de grootste stijgers, zag de koers snel wegzakken. Het aandeel sloot 6,4% lager op €12,40. Aegon zakte 4% naar €10,37, nadat het concern gisteren door luis in de pels Lakeman onder vuur was genomen wegens creatief boekhouden. De ontkenning vandaag dat het de winst geflatteerd heeft, hielp de koers niet omhoog. ING bleef gespaard met een verliesje van 0,4% op €15,43.

Koninklijke Olie bleef in de belangstelling van beleggers en steeg 1% naar €43,25. De oliemaatschappij heeft samen met BASF een nieuwe chemische fabriek ter waarde van $500 miljoen in Singapore in gebruik genomen. Shell meldde vandaag eveneens dat het een grote raffinaderij in de VS tijdelijk heeft gesloten wegens een orkaandreiging. Unilever daalde 0,9% naar €61,30. Het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever gaat 230 van de 773 banen in zijn Britse ijsfabriek schrappen.

Bij de kleinere bedrijven viel automatiseerder Aino als een baksteen. Het bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd en gaat waarschijnlijk failliet. Het aandeel zakte 63%: van €0,22 naar €0,08.

De problemen bij Aino vallen samen met de bekendmaking van een nog groter verlies bij branchegenoot Centric KSI. De koers van dit aandeel zakte 17% naar €0,74.

De berichten van deze twee kwakkelaars werkten door in de koers van andere automatiseerders. Het Sliedrechtse bedrijf Unit4 Agresso zakte ruim 7% tot €3,25. Het was daarmee de sterkste daler in de midkap-index AMX, die verder vrijwel onveranderd bleef. Bij Unit4 Agresso speelt ook mee dat het bedrijf mogelijk uit de AMX-index wordt gezet, wegens te weinig aandelenomzet.

De Veldhovense maker van chipmachines ASML verloor omdat het de verwachting uitsprak in de eerste helft van 2003 slechts 85 tot 90 machines te verkopen. Dit bleek gisteren tijdens een analistenbijeenkomst waarbij topman Doug Dunn vooruitblikte. De verkoopprognose is lager dan de verwachting voor de tweede helft van dit jaar.

In reactie op deze verkoopprognose bewoog het aandeel AMSL heen en weer tussen winst en verlies. Uiteindelijk eindigde ASML 1,48% lager op

Verscheidene telecombedrijven in Europa sloten de dag met verlies af. Ze werden meegesleurd door slecht nieuws uit de Verenigde Staten. Het Amerikaanse telecomconcern SBC kondigde donderdag aan 11.000 mensen te ontslaan en flink in de uitgaven te snijden.

Bart Mos



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.