De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentinië smeekt IMF
om uitstel van betaling

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Onder-directrice Anne Krüger van het IMF eerder deze maand in Brazilië. (Foto: EPA)
SANTIAGO - De Argentijnse minister van Economische Zaken Roberto Lavagna bevindt zich opnieuw in Washington om de directie van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) te overtuigen van de goede bedoelingen van de regering in Buenos Aires. De bewindsman hoopt - haast tegen beter weten in - dadelijk naar zijn land terug te kunnen keren met een principeakkoord dat Argentinië toestaat om zijn betalingsverplichtingen aan het IMF en andere multilaterale kredietbanken op de lange baan te schuiven. Argentinië heeft een schuld van bijna $32 miljard met deze banken en heeft zijn betalingsverplichtingen aan hen tot dusver stipt nagekomen.

Maar op vijftien oktober moet Argentinië een bedrag van bijna $800 miljoen overmaken aan de Wereldbank en president Eduardo Duhalde liet weten dat het bedrag niet voorhanden is. Het staatshoofd zei niet van zins te zijn om de reeds geslonken valutareserves van het land aan te spreken voor het betalen van de rekening. Hiermee dreigt Argentinië de eind vorig jaar noodgedwongen afgekondigde betalingsstop ook van toepassing te verklaren op verplichtingen aan niet-commerciële kredietverleners. Het land raakt hierdoor verzeild in de kleine club van financiële paria's waar het landen als Afghanistan, Irak, Liberia, Soedan en Somalië gezelschap gaat geven.

Een naaste medewerker van minister Lavagna verzuchtte gisteren in Buenos Aires dat niet betalen "een ramp" is en wel betalen "waanzin". Later dit jaar is Argentinië nog eens $2 miljard verschuldigd aan de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Volgens de laatste cijfers van de centrale bank in Buenos Aires heeft het land nog ongeveer $9,5 miljard aan deviezen in kas.

IMF-onderdirectrice Anna Krüger waarschuwde woensdag de Argentijnse regering dat het niet nakomen van de betalingsverplichtingen "bijzonder ernstige consequenties" zal hebben. De directie van de Wereldbank liet weten dat zij in het ergste geval de financiering zal moeten stopzetten van honderden sociale projecten die tot doel hebben de bevolking althans enigszins te behoeden voor de gevolgen van de huidige crisis.

Tijdens een telefoongesprek met IMF-directeur Horst Köhler benadrukte president Duhalde dat zijn land de valutareserves niet kan aanwenden voor het betalen van schuldverplichtingen zolang er geen akkoord is bereikt met de kredietbanken. Volgens de president is het evenwel in de praktijk onmogelijk gebleken om tot een vergelijk met het IMF te komen doordat het fonds hieraan telkens nieuwe eisen verbindt.

Minister van Binnenlandse Zaken Jorge Matzkin liet zich ontvallen dat zelfs "de meest geduldigen" van de regering thans aan het eind van hun verdraagzaamheid zijn gekomen.

Inmiddels sluit het land het vijftiende achtereenvolgende kwartaal af waarin het nationale product verkleinde. Inmiddels staat Argentiniës huidige welvaartspeil op het niveau van 1989. Dit jaar ziet het land de nationale bedrijvigheid met zeker 16,3% slinken in wat historici unaniem omschrijven als de grootste welvaartsval aller tijden. Ongeveer $42 miljard aan nijverheid ging verloren. Sommige sectoren zijn door de crisis zelfs helemaal weggevaagd. Zo verloor de visserij bijna 95% van zijn omzet in amper een jaar tijd. Volgens de meeste prognoses zal het pijnlijke inkrimpingsproces ook in 2003 aanhouden wanneer het BNP nog eens 8% moet inleveren.

De werkeloosheid verdubbelde in twaalf maanden tijd naar ruim drie miljoen mensen. Zeker honderdduizend bedrijven gingen dit jaar over de kop. Volgens de landelijke Kamer van Koophandel is het waarschijnlijk dat volgend jaar nog eens 60.000 ondernemingen op de fles gaan. Was Argentinië voorheen een landbouwmogendheid, thans kampt het met ondervoeding op grote schaal. Nooit eerder in zijn geschiedenis heeft Argentinië honger gekend.

Zelfs na lang en hard turen is er geen enkel lichtpuntje zichtbaar. Argentiniës lot zal ook niet echt verbeteren wanneer bij de presidentsverkiezing van volgende week zondag in buurland Brazilië de lijsttrekker van de Arbeiderspartij zal zegevieren zoals de opiniepeilingen voorspellen. Een stembuszege voor Luis Inácio 'Lula' da Silva, mogelijk zelfs in één enkele kiesronde, zal Latijns-Amerika niet echt populairder maken onder beleggers en investeerders. Hoewel de linkse kandidaat haast dagelijks ondernemers en bankiers met sussende woorden gerust probeert te stellen, hangt er volgens marktkenners en -analisten zwaar economisch weer in de lucht voor heel Zuid- Amerika wanneer het grote en dominante Brazilië een president kiest die niet alleen geen enkele bestuurservaring heeft, maar ook nog eens niet verder kwam dan de lagere school en vervolgens zich een gedachtegoed eigen maakte met als kern een aversie tegen particulier initiatief.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.