De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hongerige Serviërs
kiezen president

   
 

door Hans Kuitert BELGRADO - Terwijl het internationale geweten in een rechtszaal in Den Haag probeert af te rekenen met Slobodan Milosevic, mogen de Serviërs dat morgen doen met zijn opvolgers. Dan kiezen zij een nieuwe president. De honger naar gerechtigheid is groot in Servië. Milosevic is van het binnenlandse toneel verdwenen, maar het enige dat de Serviërs nog horen van de beloofde hervormingen en de nakende voorspoed na jaren van dictatuur is een hardnekkig knorren van hun lege maag.

Bijna twee jaar na de oktoberrevolutie, waardoor Milosevic aan de dijk werd gezet en die hem uiteindelijk in Den Haag deed belanden, is van euforie niets meer te bespeuren. De toen strijdbare studenten en arbeiders zijn aan het einde van hun Latijn. De economie is nog steeds een grote puinhoop. Hervormingen hebben voor de gewone Serviër een bittere smaak door de dalende koopkracht en bovenal de enorme werkloosheid van ruim 50 procent.

In het stemhokje mogen de Serviërs morgen getuigen van dit immense ongenoegen. Dan kiezen ze een nieuwe president voor hun republiek, die nu nog deel uitmaakt van wat er over is van Joegoslavië. Ook dat Joegoslavië - Servië en Montenegro - loopt op zijn laatste benen. Er is een akkoord dat het verbond zal blijven bestaan, maar in confederale vorm. Joegoslavië zal als land ophouden te bestaan.

En daarmee zal er een einde komen aan het Joegoslavische presidentschap, nu nog bekleed door Vojislav Kostunica, de man die Milosevic via de stembus twee jaar geleden naar de kroon stak. De saaie, rechtlijnige nationalist heeft zich verkiesbaar gesteld voor het Servische presidentschap. Er zijn in totaal negen kandidaten, maar Kostunica en zijn naaste rivaal, de Joegoslavische vice-premier, Miroljub Labus, zullen waarschijnlijk over twee weken in een tweede ronde tegenover elkaar staan.

Dat het met Servië zo belabberd gaat, heeft alles te maken met de voortdurende ruzie tussen Kostunica en de Servische premier Zoran Djindjic, die Labus naar voren heeft geschoven voor het Servische presidentschap. Kostunica laat niets na om de hervormingsplannen van Djindjic te dwarsbomen. Mocht Kostunica president worden, dan zijn nieuwe parlementsverkiezingen onvermijdelijk. Hoe dan ook, de Serviërs zullen te maken krijgen met heftige politieke ruzies en een verder stagnerende economie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.