De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bush en Blair:
geef Saddam 60 dagen

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Verenigde Staten en Groot-Brittannië willen Irak twee maanden de tijd geven om aan te tonen dat het volledig meewerkt aan de hervatting van VN-wapeninspecties. Als Bagdad zich niet aan dit ultimatum houdt, volgen militaire acties. Dit staat in een ontwerpresolutie waarover beide landen het eens zijn geworden.

Hoge Amerikaanse en Britse functionarissen verklaarden gisteren dat het ultimatum van circa 60 dagen deel uitmaakt van de ontwerptekst van de resolutie, die waarschijnlijk pas volgende week aan de Veiligheidsraad wordt voorgelegd.

De Veiligheidsraad is nog steeds verdeeld over de wijze waarop het signaal moet worden afgegeven aan Irak dat het buigen is of barsten. De VS en Groot-Brittannië geven de voorkeur aan één resolutie over hervatting van onvoorwaardelijke wapeninspecties op straffe van militaire actie. Frankrijk en China zijn voorstander van een tweefasenplan. Volgens de eerste resolutie moeten alle voorgaande VN-resoluties over wapeninspecties door Bagdad worden gerespecteerd. Als dat niet gebeurt moet de Veiligheidsraad stemmen over een tweede resolutie waarin Bagdad een ultimatum wordt gesteld op straffe van militair ingrijpen. Rusland neigt het Franse tweestappenplan te steunen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov, benadrukte gisteren dat het "een onvergeeflijke fout" van Irak zou zijn als het land probeert de terugkeer van VN-wapeninspecteurs te vertragen. Moskou wil dat de inspecteurs zo snel mogelijk aan het werk gaan. Volgens Ivanov wordt het Britse rapport over de vermeende aanwezigheid van biochemische- of kernwapens niet met bewijzen gestaafd. Daarom moeten VN-wapeninspecteurs zo spoedig mogelijk onderzoeken of er een kern van waarheid zit in de Britse en Amerikaanse aantijgingen.

Obstakels

Washington en Londen hebben het diplomatieke offensief om hun bondgenoten te overtuigen van hun gelijk opgevoerd. Hoge Amerikaanse en Britse diplomaten pendelden gisteren tussen Parijs, Moskou en Peking.

De regering-Bush stuit niet alleen in de internationale gemeenschap op verzet over het Irak-beleid, ook in eigen huis wierp het Congres onverwacht obstakels op voor een resolutie die een militaire aanval op Irak moet rechtvaardigen. De Democratische meerderheid in de Senaat meent dat Bush geen blanco cheque mag krijgen en dat precies moet worden omschreven in welke omstandigheid de president tot de aanval mag overgaan.

De steun van het Amerikaanse volk om eenzijdig tegen Saddam ten strijde te gaan is aan het afbrokkelen. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat slechts eenderde van de Amerikanen nog achter een aanval staat zonder steun van de bondgenoten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.