door Paul Jansen ISLAMABAD - Na een bloedbad in een beroemde hindoetempel en aanhoudende vuurgevechten met tientallen doden in Kashmir roept het Indiase volk luidruchtig om wraak. Want militante moslims - die in de ogen van veel Indiërs gelijk staan aan het bewind in Pakistan - hebben de trots van de hindoebevolking eens te meer gekrenkt. Toch houden politieke leiders New Delhi en Islamabad het hoofd opmerkelijk koel.
|
President Vajpayee (Foto: EPA)
|
Ook gisteren was het weer raak. In Kashmir kwam bij een vuurgevecht tussen moslimstrijders en veiligheidstroepen een agent om het leven en raakten 12 anderen gewond.
Het zijn berichten die nauwelijks meer de krantenkolommen halen, want geweld is in de door Pakistan betwiste Indiase deelstaat aan de orde van de dag. De kemphanen, beide kernmachten, vochten al twee oorlogen over de regio in de Himalaya uit. En afgelopen zomer bijna een derde.
De militante moslims die Kashmir willen 'bevrijden' van het hindoeïstische India, vonden bij de autoriteiten in Pakistan doorgaans brede steun. Maar met de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme is ook in Pakistan het roer omgegaan. De militaire machthebbers pakken moslimextremisme nu aan, in plaats van het te steunen.
Het blijft gissen of de Pakistaanse leider Musharraf zijn handen geheel van de militante moslims heeft afgetrokken (of dat deze hem door moordaanslagen proberen te destabiliseren).
Opmerkelijk is in ieder geval de taal die hij de laatste tijd spreekt. De generaal heeft de aanslag op de hindoetempel veroordeeld en maakt bij de huidige oplopende spanningen - in tegenstelling tot de crisis eerder dit jaar - geen gebruik van oorlogsretoriek.
"We zijn op alles voorbereid", sprak de president gisteren na vragen over zijn reactie op het intrekken van verloven voor hoge Indiase officieren. "Maar er is geen gevaar voor vijandigheden." Ook zijn politieke tegenstrever, de Indiase leider Vajpayee, houdt het hoofd koel.
Daags na de bloedige aanslag op de hindoetempel volstond de premier met de constatering dat de Amerikaanse druk op Pakistan om de steun aan moslimextremisten te beëindigen "naar het zich laat aanzien" niet zo goed werkt.
De VS kunnen op de achtergrond wel eens de doorslaggevende factor zijn voor de nieuwe Zuid-Aziatische koelbloedigheid. De Amerikanen startten bij de laatste crisis een pendeldiplomatie en beide partijen beseffen nu dat zij bij de hulp van deze supermacht veel hebben te winnen. De Amerikaanse strijd tegen het terreur schakelt de luis in de Indiase pels - moslimextremisme in Kashmir - uit, zo hoopt India. En dat leidt mogelijk tot een permanente vrede, wat een ongekend Indiaas succes zou zijn.