De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Milosevic: Fransen
achter Srebrenica

   
 

door Ruud Mikkers DEN HAAG - De radicale ontkenning is de beste verdediging, zo moet Slobodan Milosevic redeneren. Volgens de oud-president van het voormalige Joegoslavië zat de Franse geheime dienst achter de massaslachting op 8000 moslimmannen in de enclave Srebrenica in 1995. Door de Serviërs de schuld te geven kon de NAVO militair optreden tegen de Serviërs rechtvaardigen, zegt hij.

Donderdag begon het tweede gedeelte van het proces tegen Milosevic dat handelt over de periode 1991-1995 toen de oorlogen in Kroatië en Bosnië woedden. De aanklagers proberen te bewijzen dat Milosevic de hoofdverantwoordelijke is voor de commandostructuur die leidde tot de dood van duizenden mensen en gepaard ging met ongekende wreedheden. Omdat niets op papier staat over het nastreven van een 'Groot-Servië' hebben de aanklagers een zware dobber aan het bewijzen van deze zogenoemde 'chain of command'.

Het Srebrenica-drama was het grootste bloedbad in Europa van na de Tweede Wereldoorlog. In juli 1995 viel de 'safe haven' die door Nederlandse VN-militairen bewaakt zou moeten worden, in handen van Servische troepen. Milosevic stelde gisterochtend dat de Franse geheime dienst Bosnisch-Servische paramilitairen heeft betaald om de moslims te executeren.

Volgens de oud-president kan zowel generaal Ratko Mladic als 'president' Radovan Karadzic, die bovenaan de opsporingslijst van het Haagse Joegoslavië-Tribunaal staan, niet verantwoordelijk worden gehouden voor de slachting. "Hun eer als officier zou de executies nooit hebben toegestaan", zo sprak Milosevic over de twee Bosnische Serviërs die ondanks herhaaldelijke pogingen hen op te pakken nog steeds op vrije voeten zijn.

De Srebrenica-enclave zou door de toenmalige moslimpresident van Bosnië-Herzegovina Ali Izetbegovic gebruikt zijn voor politieke koehandel. Er zou een deal gemaakt zijn met de Franse generaal Janvier, die later, toen Srebrenica dreigde te vallen, een verzoek van de Nederlanders om luchtsteun weigerde.

Er moest een aanleiding worden gevonden om de internationale gemeenschap een reden te geven om de Serviërs aan te vallen, zo vermoedt Milosevic.

De eerste getuige die de aanklagers gisteren opriepen was een hooggeplaatste politicus van de Servische Democratische Partij in de door Serviërs beheerste enclave West-Slavonië in Kroatië. De anonieme getuige, hij was onherkenbaar gemaakt en zijn stemgeluid werd vervormd, zei dat Belgrado in de door Serviërs gecontroleerde media de angst voor een oorlog aanwakkerde. "We werden bedriegers genoemd omdat we met de Kroaten wilden onderhandelen", aldus 'getuige C-037'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.