De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  VS en Blair: geef
Saddam 7 dagen

Van onze correspondent

   
 

WASHINGTON - De Iraakse president Saddam Hoessein krijgt zeven dagen de tijd om in te stemmen met de "volledige en definitieve vernietiging" van zijn massavernietigingswapens en de deuren van zijn paleizen te openen voor wapeninspecteurs van de Verenigde Naties. Dat is de strekking van een ontwerp-resolutie die de Verenigde Staten en Groot-Brittannië willen voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad.

Negeert Irak de deadline, dan krijgt de internationale gemeenschap het recht "alle noodzakelijke middelen'' in te zetten, aldus het voorstel, dat door het persagentschap Associated Press werd gemeld. AP is van de inhoud op de hoogte gesteld door een bron bij de Amerikaanse regering en diplomaten bij de Verenigde Naties.

De VS proberen steun voor het voorstel te werven bij de overige permanente leden van de Veiligheidsraad, die vetorecht hebben: Frankrijk, Rusland en China. Voorlopig zijn de pogingen weinig succesvol. De drie landen willen Irak een laatste kans geven de VN-wapeninspecteurs hun werk goed te laten doen. Pas daarna kunnen de VN eventueel met geweld gaan dreigen.

Bush belde vrijdag met de Franse president Jacques Chirac om zijn steun te winnen, maar de Fransman gaf hem te verstaan dat hij vasthoudt aan het Franse twee-fasenplan. Frankrijk heeft twee resoluties voorgesteld: een waarin de toelating van inspecteurs wordt geëist en een tweede waarin het gebruik van geweld wordt toegestaan. De tweede resolutie zou pas moeten worden aangenomen als Irak de eerste negeert.

De Russische minister van Defensie Igor Ivanov zei gisteren dat de VS en Groot-Brittannië onvoldoende bewijs hebben geleverd om Rusland te overtuigen van de Iraakse betrokkenheid bij terrorisme en het ontwikkelen van massavernietigingswapens.

Eerder gisteren zei Bush dat hij bereid was "de vrede een kans te geven'' voordat de VS op eigen gezag Irak aanvallen. Hij benadrukte opnieuw de noodzaak van tijdige actie tegen Saddam. "Dit is het moment. We moeten ervoor zorgen dat deze gek nooit in staat zal zijn ons kwaad te doen met een nucleair wapen, of met de voorraden antrax waarvan we weten dat hij ze heeft.''

Oorlog

Senator Edward Kennedy voegde zich gisteren bij het koor van prominente Democraten met bedenkingen bij de plannen van Bush. De VN-wapeninspecteurs moeten de tijd krijgen om hun werk goed te kunnen doen, zei Kennedy. "Oorlog moet een laatste redmiddel zijn, niet de eerste reactie''.

Als de VS op eigen houtje Irak aanvallen, maakt dat de dreiging van terrorisme volgens Kennedy alleen maar groter, omdat het leidt tot radicalisering in de Arabische wereld.

Oud-president Bill Clinton zei gisteren dat de VS niet tegen Saddam moeten optreden zonder steun van de Verenigde Naties.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.