De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Truckersbranche
laat vrouwen toe

   
 

door Jeroen Hendriks en Dominique Weesie AMSTERDAM - Truckdealers willen op grote schaal vrouwen gaan inhuren om hun vrachtwagens aan de man te brengen. Uit een onderzoek van de Truck Dealer Associatie (TDA) blijkt dat meer dan de helft (54%) van de aangesloten leden zit te springen om vrouwelijke verkopers.

Het gaat daarbij om serieuze banen. Het is geenszins de bedoeling dat de showrooms bevolkt worden met enkele 'stoeipoezen' om de verkopen, die in de truckbranche onder druk staan, op te peppen, zo bezweert de TDA, een afdeling van de Bovag.

Nog enthousiaster zijn de truckdealers over vrouwen in meer technische functies als magazijnmedewerker of werkplaatsreceptionist. Meer dan driekwart van de ondervraagden ziet dat wel zitten, zo blijkt uit het onderzoek, dat komende week officieel wordt gepresenteerd. Een op de drie truckdealers vindt vrouwen bovendien geschikt als monteur of technicus.

De truckbranche telt momenteel 220 uiteenlopende vacatures en TDA-voorzitter Frans van Voorst Vader wil daarvoor zoveel mogelijk vrouwen binnenhalen. "De branche staat nog bekend als een echte mannenwereld, maar dat is allang niet meer zo. Truckdealers staan juist te springen om vrouwelijk personeel." Momenteel is zo'n 5% van de 7400 werknemers in de truckbranche een vrouw.

Eerder verbood de Bovag de aangesloten dealers in personenwagens om nog langer blootposters op te hangen in de werkplaats. Het nieuwe vrouwelijke personeel dient niet als alternatief voor de verboden pin-ups, stelt de Bovag. "Dat verbod heeft sowieso nooit gegolden voor de truckbranche", zegt een Bovag-woordvoerster.

Uit de enquête blijkt dat veel truckdealers moeite hebben om nieuw personeel binnen te halen. Als belangrijkste oorzaak wordt de onbekendheid van de branche bij het grote publiek genoemd. TDA-voorzitter Van Voorst Vader: "Nog te veel mensen weten niet dat een truckdealer een dynamisch bedrijf is waar trucks verkocht en onderhouden

worden. De sector is volop in beweging, telt veel doorgroeimogelijkheden en uiteenlopende banen op administratief, commercieel en technisch vlak."

De truckdealers gaan de komende tijd, onder andere via hun internetsite www.thinkbig.nl, proberen vrouwen te interesseren voor een baan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.