De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Justitie onderzoekt
zaak De Leeuw

   
 

door René Steenhorst en Marcel Frost AMSTERDAM - De officier van Justitie bij het Gerechtshof te Amsterdam, mr. P.C. Velleman, is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de 'Hitler-scène' in het NCRV-televisieprogramma Herberg De Leeuw van 15 september. Dit naar aanleiding van een strafklacht van de Utrechtse hoogleraar in de anesthesiologie, prof. dr. B. Smalhout en diens advocaat, mr. B. van der Goen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 28kb)
Paul de Leeuw ...Hitler-scène...
Cabaretier Paul de Leeuw persifleerde in de uitzending tv-spelletjes waarin kijkers veranderende portretten van mediabekendheden kunnen raden.

In de gewraakte show liet De Leeuw de beeltenis van professor Smalhout overvloeien in die van een der grootste massamoordenaars aller tijden, Adolf Hitler.

De Leeuw gaf de kijkers enkele aanwijzingen om Hitler te raden.

Zo zei hij onder meer "dat de afgebeelde persoon miljoenen mensen had laten verdwijnen, geen jodenkoeken lustte en zijn vakanties bij voorkeur doorbracht in Italië en Japan - omdat hij hield van jew-foetsie". Smalhout voelt zich diep gegriefd. De officier van justitie is inmiddels in het bezit van de opnamen van het bekritiseerde programmaonderdeel.

De NCRV heeft zich donderdagmiddag schriftelijk formeel verontschuldigd bij Smalhout en diens advocaat. Maar de omroep neemt ook onmiddellijk weer afstand van Smalhouts gevoel dat hij zich in eer en goede naam voelt aangetast door diens fotografische versmelting met Hitler: "Hoewel de NCRV alle begrip heeft voor de gevoelens van uw client", zo schrijft de afdeling juridische zaken van de omroep aan Smalhouts advocaat, "stelt zij zich op het standpunt dat de reputatie van uw cliënt niet is beschadigd door het gewraakte programmaonderdeel. In tegendeel, het bespottelijke van de parodie is er juist in gelegen dat ieder verband ontbreekt tussen uw cliënt als alom gerespecteerde arts en persoon en de door een overgroot deel van het publiek verafschuwde Adolf Hitler." De NCRV betwist dan ook dat zij onrechtmatig jegens Smalhout heeft gehandeld en wijst diens eisen - zoals een openbare spijtbetuiging in beeld - af.

Smalhout noemt de reactie onbehoorlijk: "In de brief wordt ook gesteld dat De Leeuw noch de NCRV op de hoogte waren van mijn joodse achtergrond en de dood van ruim 100 van mijn familieleden in de nazi- kampen. Onzin! Vrij recent zijn twee grote NCRV-tv-documentaires aan mij gewijd. Onder meer door Rik Felderhof is mijn joodse achtergrond behandeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.