De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Slechts 15 procent
misdaden opgelost

Van onze Haagse redactie

   
 

VOORBURG - Nederlanders zijn vorig jaar liefst 4,6 miljoen keer het slachtoffer geworden van een delict. Van dit onthutsende aantal werden door de politie 1,4 miljoen misdrijven geregistreerd. Slechts 209.000 zaken konden worden opgelost, een schamel percentage van 15,4 procent.

Deze schokkende cijfers zijn gisteren bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x600, 48kb)
.
Inbraken en diefstal komen het vaakst voor, de criminaliteit in het verkeer is stijgende. aldus het overzicht. Geweld is in vijf jaar tijd met 35% toegenomen.

"Een heleboel zaken worden bij de politie gewoon niet aangegeven. Denk aan de diefstal van een fiets. Vermoedelijk wordt slechts in een kwart van de gevallen aangifte gedaan", stelt CBS-onderzoeker H. Eggen.

De onderzoeker wijst erop dat de 1,4 miljoen geregistreerde misdrijven niet enkel uit aangiftes van burgers bestaan. Eggen: "Daar vallen ook zaken onder die de politie zelf heeft opgespoord, zoals automobilisten die dronken achter het stuur zitten."

Diefstal

Het grootste gedeelte van het aantal misdrijven bestaat volgens het CBS nog altijd uit inbraken en diefstallen. Dit beslaat tweederde van de totale criminaliteit. Eén op de zeven delicten is een vernieling. Criminaliteit in het verkeer, zoals rijden onder invloed of doorrijden na een aanrijding, staat op de derde plaats in het rijtje. Hierna volgen de geweldsmisdrijven.

Burgers worden in toenemende mate met geweld geconfronteerd. Ten opzichte van 2000 is het aantal geweldsmisdrijven met 11 procent toegenomen, in vergelijking met 1997 zelfs met 35 procent.

De politie loste wel 18.000 zaken meer op dan in 2000, toen het percentage op 14,6 procent lag.

De kans dat een geweldsdelict wordt opgelost, is wel veel groter dan bij andere vormen van criminaliteit. Zo worden ruim vier van de tien geweldsmisdrijven opgehelderd. Bij vernielingen, inbraken en diefstallen ligt dit aantal beduidend lager.

In de regio Rotterdam-Rijnmond liggen de oplossingspercentages het laagst. In Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland scoort de politie vaak ruim boven het landelijk gemiddelde.

Overigens wordt de politie in diverse delen van het land ernstig beperkt door justitie. Omdat het openbaar ministerie of de rechtbank daar onvoldoende capaciteit hebben, kan de politie minder ernstige delicten, zoals winkeldiefstal en lichte mishandeling nauwelijks bij justitie aanbrengen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.