De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nederland walgt
van hufterigheid

   
 

door Emile Bode en Sjuul Paradijs AMSTERDAM - Nederland walgt massaal van het jarenlange verval van waarden en normen in de samenleving. Vernielingen, scheldkanonnades, voordringen in de supermarkt, bumperkleven in het verkeer, grof taalgebruik, middelvinger opsteken, luid telefoneren in openbare ruimtes, geweld op tv, graffiti en onfatsoenlijk gedrag leiden tot omvangrijke ergernis onder de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking.

Dit blijkt uit een representatief onderzoek naar waarden en normen in Nederland dat afgelopen week in opdracht van dagblad De Telegraaf is uitgevoerd door het bureau Market Response.

De Nederlanders, die het asociale en hufterige gedrag van hun landgenoten beu blijken te zijn, wijzen ouders als hoofdschuldige aan voor de ingezette verloedering van ons land. Ook de Nederlandse samenleving als geheel wordt gezien als een van de hoofdoorzaken. Om verdere vervaging van het waarden-en-normen-besef in de maatschappij tegen te gaan, geeft bijna de helft van de Nederlanders aan dat het herstel hiervan kan worden bewerkstelligd als mensen weer respect voor elkaar krijgen. Niet de overheid wordt verantwoordelijk gehouden.Tweederde van de ondervraagden vindt dat het gezag van de politie tekort schiet om de waarden en normen te handhaven. Bijna de helft van de Nederlanders vindt ook dat leraren op scholen onvoldoende gezag hebben. Maar ook het huidige kabinet-Balkenende, dat zelf de discussie over waarden en normen heeft aangezwengeld, straalt volgens de meerderheid onvoldoende gezag uit op dit gebied.

Immigranten moeten zich volgens een zeer ruime meerderheid (77%) zo veel mogelijk aanpassen aan de Nederlandse waarden en normen. Slechts 3% van de ondervraagden vindt dat allochtonen hun eigen waarden en normen mogen houden. Bijna driekwart van de Nederlanders vindt dat immigranten zich op dit moment onvoldoende hebben aangepast aan de regels en omgangsvormen in Nederland.

Zaken als het overschrijden van de maximumsnelheid, seks op televisie, de Bentley van minister Heinsbroek (Economische Zaken), onverzorgde kleding en de topinkomens van managers worden als minder storend ervaren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.