DEN HAAG - Winny de Jong wil toch lid blijven van de LPF-fractie in de Tweede Kamer op de keiharde voorwaarde dat fractieleider Wijnschenk aftreedt en fractielid Hoogendijk "ophoepelt". Beiden peinzen daar niet over, zodat nog steeds onduidelijk is of De Jong daadwerkelijk lid van de LPF-fractie blijft. Wijnschenk wilde gisteren niet reageren en een gesprek met De Jong begin volgende week afwachten.
|
. (Foto: ANP)
|
Ondertussen gaat het moddergooien binnen de LPF onverminderd door. De Jong wil dat Wijnschenk "in de achterste bankjes van de klas het vak leert". Maar "dictator" Hoogendijk moet van haar direct opstappen.
Op zijn beurt wil Hoogendijk juridische stappen nemen tegen De Jong, die hem ervan heeft beschuldigd zijn zetel in de Tweede Kamer te hebben gekocht.
Ook partijvoorzitter Maas mengde zich in de ruzie. Maas vindt het de hoogste tijd dat "het gesodemieter ophoudt en de bezem door de fractie gaat". Volgens Maas ligt de macht in de LPF-fractie in handen van dertien leden en is de rest "monddood" gemaakt. Maas eist dat de organisatiestructuur binnen de fractie wordt veranderd "zodat de rest van onze Kamerleden er niet meer voor spek en bonen bij zit".
Binnen de LPF-fractie krijgt De Jong weinig steun voor haar optreden. De kans dat, wanneer zij uittreedt, andere fractieleden haar volgen, is vrijwel nihil.
"Zij is een beetje in de war. Laat de zaak een paar dagen betijen, dan komt alles wel weer goed", aldus LPF-Kamerlid De Graaf, een vertrouweling van Wijnschenk.
De ruzie tussen Hoogendijk en De Jong loopt hoog op. "De aantijging van De Jong is onwaar en moet met klem worden bestreden. Mijn goede naam is in het geding", aldus een woedende Hoogendijk, die een strafklacht wegens laster en smaad overweegt.
Volgens De Jong heeft Hoogendijk €25.000 betaald om hoog op de kandidatenlijst van de LPF te komen. In de LPF-fractie circuleert een brief van april 2002 waarin een notariskantoor melding maakt van een anonieme donatie aan de LPF-partijkas van ruim €45.000. Hoogendijk kent deze brief en zegt dat niet hij maar een vriend van hem dat bedrag heeft gedoneerd.
De aanval van De Jong op Wijnschenk en Hoogendijk kwam nadat de fractietop haar persoonlijk medewerker Asberg had ontslagen. Asberg had een vertrouwelijke analyse van het optreden van Wijnschenk tijdens de Algemene Beschouwingen in de fractie verspreid. Gisteren meldde Asberg dat hij weliswaar door de fractie was ontslagen, maar dat hij direct in dienst was getreden van De Jong persoonlijk.
In de analyse 'Verslag van een bokswedstrijd' uiten fractiemedewerkers kritiek op Wijnschenk. De voorbereiding voor de Algemene Beschouwingen was chaotisch, Wijnschenk sloeg adviezen van fractiemedewerkers in de wind en luisterde alleen naar Hoogendijk, aldus de analyse waarin Wijnschenk wordt omschreven als de bokser die zichzelf knock-out sloeg.
Premier Balkenende (CDA) zei gisteren na de ministerraad niet de indruk te hebben dat de LPF-fractie zich zal splitsen. "We moeten de zaak niet nodeloos opblazen. Het lijkt een soloactie van mevrouw De Jong", aldus Balkenende, die niet bang is dat de LPF-ruzie tot een instabiele coalitie leidt. LPF-minister van Volksgezondheid en vice-premier Bomhoff noemde de affaire "een kleine storm in een klein glas water".