De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 28 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Topambtenaar staat
vierkant achter Korthals

   
 

door Alexandra van den Bos en Annet de Jong DEN HAAG - Oud-topambtenaar Harry Borghouts is gisteren pal achter zijn voormalige baas, ex-Justitie-minister Korthals, gaan staan die zwaar onder vuur is komen te liggen nadat hij de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd over de Schipholspoortunnel-schikking.

Volgens Borghouts, inmiddels commissaris van de Koningin in Noord-Holland, kon Korthals zich tijdens het Kamerdebat over de bouwfraude echt niet meer herinneren dat hij over de schikking op de hoogte was gesteld door super-pg De Wijkerslooth. Tijdens zijn verhoor voor de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid was Korthals daar onduidelijk over, maar inmiddels heeft hij tijdens uitvoerige telefoonsessies aan Borghouts verteld dat hij dit echt niet meer wist.

Voor de enquêtecommissie doet de getuigenis van Borghouts niets af aan die van De Wijkerslooth, dus de ongelukkige positie van Korthals is niet veranderd.

Hoe hard de commissie Korthals zijn actie aanrekent, moet blijken uit het eindrapport met conclusies en aanbevelingen dat op 12 december verschijnt.

Doodzonde

Het verkeerd informeren van de Kamer wordt doorgaans als een politieke doodzonde gezien en kan een minister de kop kosten.

Borghouts vertelde gisteren aan de commissie dat zowel de voorzitter van het college van procureurs-generaal als Korthals waarschijnlijk gelijk hebben. De super-pg heeft de minister de politiek gevoelige schikking gemeld. Maar dat gebeurde zo terloops tijdens een overleg dat Korthals zich dat terecht niet meer tijdens het Kamerdebat voor de geest kon halen, stelt Borghouts.

Langer

Volgens Borghouts is Korthals niet uitvoerig geïnformeerd omdat het toch om een onomkeerbare zaak ging. "De schikking kon op dat moment niet meer terug worden gedraaid, vandaar dat De Wijkerslooth het even kort aan Korthals heeft gemeld'', aldus de voormalig secretaris-generaal, die toegaf dat normaal gesproken dergelijke politiek gevoelige en juridisch ingewikkelde kwesties veel langer worden besproken.

Volgens Borghouts waren het overigens de bouwers zelf die de schikking met het OM en de deal met het ministerie van Verkeer en Waterstaat nog snel voor het Kamerdebat in november vorig jaar af wilden ronden. "De overheid waaronder het openbaar ministerie hadden geen enkele haast", aldus Borghouts.

De voormalig persofficier van het Haarlemse parket, J. Hartjes, gaf toe dat zijn voorganger de primeur over het naar buiten brengen van de schikking aan een landelijke krant had beloofd. Maar volgens Hartjes kon het OM zich uiteindelijk niet aan de afspraak houden omdat het ministerie van Verkeer en Waterstaat had besloten de zaak eerder naar buiten te brengen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 28 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.