|
Jan Hagen vindt dat de politiek meer geld moet uittrekken voor de sport. "Sport wordt maatschappelijk steeds belangrijker."
|
Van onze speciale verslaggeefster AMSTERDAM - Omnisportvereniging Kampong bestaat honderd jaar. Bij de grootste club van Nederland draait het echter niet alleen om sport. De club van voorzitter Jan Hagen is zich zeer bewust van de maatschappelijke functie van de vereniging en doet er alles aan om die taak zo goed mogelijk in te vullen. Er is inmiddels naschoolse kinderopvang en een restaurant. Maar om door te kunnen gaan met wat begonnen is, heeft Kampong wel de hulp van de politiek nodig.
In 1902 werd in Utrecht Kampong opgericht door enkele jonge mensen die met hun ouders uit Indonesië kwamen en wilden sporten. Het begon met voetbal en cricket. Een eeuw later wordt ook hockey, squash, jeu de boules en tennis beoefend en telt de club ruim 3500 leden. Het nog steeds groeiende ledental heeft het bestuur van Kampong doen zoeken naar een structuur die de grootte van de club recht doet. ,,Het ledental is te groot voor één vereniging. Daarom willen we de club opsplitsen in zes verenigingen, die zich verenigen in de federatie Sportvereniging Kampong. De verenigingen kunnen zelf alles op sporttechnisch gebied regelen. De federatie regelt de centrale zaken zoals het clubhuis, de discussie over normen en waarden en het imago van Kampong", vertelt Hagen. Aan het begin van het nieuwe jaar hoopt Kampong de nieuwe structuur klaar te hebben.
Sinds een jaar biedt Kampong naschoolse kinderopvang aan. De sportvereniging is volgens Hagen een natuurlijke plek, waar kinderen na schooltijd heen willen. Door hen op te vangen op het sportcomplex komt Kampong tegemoet aan de wensen van de politiek. Zij heeft hoge verwachtingen van de sport, maar heeft desondanks niet veel geld over voor de sport. Tot onbegrip van de 53-jarige voorzitter. ,,Als je het over jeugdbeleid in Nederland hebt dan is een sportvereniging één van de belangrijkste organisaties. Het is belangrijk voor de sociale samenhang, de normen en waarden, in teamverband werken, het voorkomen van criminaliteit en het is goed voor de gezondheid. Ik vind het prima dat de politiek deze dingen doorschuift naar de sportclubs, maar de budgetten voor sport zijn te gering. Als de politiek het budget verdubbelt, komen ze er volgens mij nog goedkoop van af."
Ook in de toekomst is een belangrijke rol voor de gemeente Utrecht weggelegd. In de dromen van Hagen werkt zij mee aan de plannen die een aantal mensen hebben. ,,Zij willen een nieuwe ruimtelijke structuur geven aan het gebied waar onze accommodatie ligt. Van het zwembad tot aan de golfbanen moet het een sportpark worden met daarin een aantal accommodaties voor topsport. Dat vind ik een fantastisch plan. Het zal niet alleen Kampong goed doen, maar ook Utrecht en de hele Nederlandse topsport."
Als de plannen doorgaan, kan Kampong doorgroeien, weet Hagen. Meer mensen kunnen dan deel uitmaken van de omnisportvereniging en daar hun tweede huis vinden. ,,Sport is nog steeds het belangrijkste, daar draait het bij ons om. We willen de sportvereniging zien als een tweede huis. Het wordt maatschappelijk gezien steeds belangrijker, het is een verzamelplaats geworden. Een plaats waar mensen elkaar ontmoeten."