De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 26 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Accountants hervatten
discutabele praktijken

   
 

AMSTERDAM - Gezien alle ophef de laatste maanden over de conflicterende belangen waarmee accountantskantoren geconfronteerd worden als ze bij een en hetzelfde bedrijf accountancy- en consultancywerkzaamheden verrichten, zou men denken dat ze die adviestaken niet meer uitvoeren en hun consultancydivisies verkopen of verzelfstandigen. De belangenverstrengeling gaat echter gewoon door.

Bijna driekwart van de inkomsten die accountants in 2001 genereerden bij bedrijven waar ze de boekhouding moeten controleren was afkomstig van werkzaamheden die los stonden van die controle, aldus de gegevens van 21 bedrijven van de Dow Jones Industrial Average's 30.

Die consultantswerkzaamheden omvatten een breed veld van activiteiten, variërend van bedrijfsbeheer, maximale belastingaftrekstrategieën, bedrijfsfinanciering tot computerbeveiliging en genereren naar schatting 50% van alle inkomsten uit niet-kernactiviteiten. Daarnaast houden ze zich bezig met uiteenlopende zaken als juridische hulpverlening en persoonlijke financiële planning voor rijke cliënten. Sommige firma's verrichten zelfs makelaarsdiensten betreffende bedrijfsfinancierings- en fusieadviezen.

Recente schandalen als dat van Enron hebben de Amerikaanse overheid ertoe aangespoord de teugels strakker aan te halen en accountantskantoren te verbieden bepaalde adviesdiensten aan te bieden. Bijvoorbeeld accountantsfirma's van bepaalde consultancydiensten af te houden, zoals het voeren van de boekhouding bij een klant. Dit komt er uiteindelijk op neer dat het accountantskantoor dan de eigen werkzaamheden voor die cliënt moet controleren.

Een aantal zakenbanken heeft inmiddels een aantal van die activiteiten afgestoten, maar de grote vier (Deloitte & Touche, Ernst & Young, KPMG en PricewaterhouseCoopers) hebben al aangegeven dat ze daartoe niet over zullen gaan.

Arthur Levitt, de voormalige voorzitter van de SEC, die altijd veel kritiek op de praktijken van de accountants had, vindt het nog te vroeg om te beoordelen of de nieuwe wetgeving ver genoeg gaat. ,,Als de sector verstandig genoeg is om beperkingen te accepteren en op wil komen voor het algemeen belang, dan zou dat mooi zijn", aldus Levitt, die daarbij echter aantekent: ,,Als ze zich echter blijven verschansen in hun eigen domein, dan zal de regelgeving verder moeten worden verscherpt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 26 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.