KARACHI - Bij een moordaanslag in het Pakistaanse Karachi zijn gisteren zeven christenen gedood. De slachtoffers, allen Pakistani, werden op een kantoor van dichtbij door het hoofd geschoten. Twee mensen overleefden de executie.
Familieleden rouwen om de dood van zeven christenen in Karachi. (Foto: REUTERS)
De slachtoffers werkten op een christelijk liefdadigheidskantoor in de Zuid-Pakistaanse stad. De overlevenden hebben verteld dat er twee aanvallers waren. Die boeiden na binnenkomst eerst de handen van de slachtoffers en plakten hun monden af. Daarna haalden zij de trekker over. Ze konden ongehinderd vluchten.
De gruweldaad volgt daags op waarschuwingen van de Pakistaanse autoriteiten dat er aanvallen op de christelijke minderheid in het door moslims gedomineerde land ophanden waren.
Dat leidden de autoriteiten af uit de arrestatie, eveneens in Karachi, van twee militante islamieten, die wapens en kaarten van twee kerken en een christelijke school in hun bezit hadden. De politie begon daarop uit voorzorg kruisen en andere herkenningstekens van christelijke gebouwen weg te halen.
De moordpartij heeft tot grote woede geleid onder de christelijke minderheid in de stad, die zich vogelvrij verklaard voelt in het voor 97 procent door moslims bewoonde Karachi. De aanslag is de zoveelste in een reeks van geweld tegen christenen. Zo zijn eerder dit jaar handgranaten naar kerkgangers gegooid en is een school door om zich heen schietende militanten aangevallen.
Westerlingen
Ook de westerlingen in Pakistan liggen onder vuur. In mei kwamen elf Fransen om bij een zelfmoordaanslag, korte tijd later ontplofte een zware bom voor het Amerikaanse consulaat in Karachi. De politie wist verder aanslagen op de restaurants van McDonald's en KFC te voorkomen. De terreur, die nu aan 47 mensen het leven heeft gekost en circa 100 anderen heeft verwond, steekt regelmatig de kop op sinds president Musharrafs steun aan de door Amerika gepredikte strijd tegen het terrorisme.
Daarmee keerde Pakistan zich af van de vroegere machthebbers in Afghanistan, de Taliban, die voor die tijd een belangrijke bondgenoot waren. Ook begon het regime actief te helpen bij het opsporen van sommige islamitische extremisten op eigen bodem.
Juist die laatste categorie werd eerder door Pakistan gedoogd, en volgens buurland India ronduit gesteund. Zo beschuldigt New Delhi de aartsrivaal ervan betrokken te zijn bij het bloedbad in een hindoetempel in het Indiase Gandhinagar. Daar vermoordden twee gewapende mannen dinsdag 32 pelgrims. De aanslagplegers werden gisterochtend na een urenlange belegering door Indiase troepen gedood.
De identiteit van de mannen is nog niet vastgesteld. Islamabad heeft elke betrokkenheid bij de aanslag ontkend maar de spanningen tussen de twee kernmachten zijn door het geweld opgelopen. De verstandhouding was al ronduit slecht door de kwestie Kashmir, de door Pakistan geclaimde deelstaat waar India thans verkiezingen houdt.