door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Alle Nederlandse politieagenten moeten vanaf volgend jaar een examen 'geweld' afleggen. Slaagt een politieman of -vrouw niet voor deze test, dan mag hij of zij de straat niet meer op en moeten de wapens worden ingeleverd.
De Nederlandse Politiebond (NPB) vreest dat misschien wel tien tot twintig procent van de politiemensen in eerste instantie zal falen voor de proef en daardoor niet meer gewapend inzetbaar is op straat.
Tot nu toe dienen politiemensen alleen examen te doen in schietvaardigheid en daar jaarlijks minimaal tweemaal een proeve van bekwaamheid voor af te leggen. Straks is dat dus niet meer voldoende en moet er ook bewezen worden dat een agent voldoende vechttechnieken en houdgrepen kent.
Het geweldsexamen wordt mede ingevoerd omdat politiemensen in toenemende mate worden geconfronteerd met arrestanten en belagers die weinig respect voor de politie hebben en nogal agressief te werk gaan.
Alle agenten krijgen een training die erop gericht is agressievelingen en geweldsplegers op de (ook juridisch) juiste wijze aan te pakken en in toom te houden. De trainingen worden afgesloten met een examen. Niet geslaagd voor het examen betekent voor een agent dat hij of zij wordt veroordeeld tot bureauwerk. Ook moeten dan de wapens worden ingeleverd.
De toets Aanhoudings- en Zelfverdedigingsvaardigheden zal eind van dit jaar als oefenstof worden ingevoerd. Vanaf 1 januari beginnen de officiële examens.
"Van de 33.000 politiemensen die nu een wapen mogen dragen, zal lang niet iedereen het examen met succes afleggen", zegt Hans van Duijn, voorzitter van de NPB. "Op zich niet verwonderlijk, want wettelijk zijn de korpsen maar verplicht om 32 uur training per jaar te geven. En daar zitten de schietoefeningen ook nog eens bij. Wij eisen dat dit wordt opgetrokken tot maandelijks 6 uur, dus 72 uur per jaar. Gebeurt dat niet, dan zullen we onze leden oproepen tot harde acties."
Vooral in Amsterdam blijken agenten nogal eens bang te zijn om de straat op te gaan omdat ze regelmatig met gewelddadige belagers te kampen krijgen. De Amsterdamse Politie Vakorganisatie luidde onlangs de noodklok en verkondigde dat agenten in sommige buurten liever een straatje omliepen.
"Dat zal best eens gebeurd zijn", zegt commissaris Willem Woelders van het politiedistrict Amsterdam-Oost, het gebied dat toen met name werd genoemd. "Het zal voorkomen dat politiemensen hier bang zijn, al denk ik dat de mate waarin politiemannen of -vrouwen hun plicht ontlopen, wel zal meevallen. Maar die trainingen en de daaraan gekoppelde examens zijn een goede zaak. Het zal het zelfvertrouwen van onze mensen alleen maar doen toenemen."