|
Ivoriaanse regeringssoldaten fouilleren inwoners van de hoofdstad Abidjan nadat muitende militairen het vuur hadden geopend op een kazerne in de buurt. (Foto: EPA)
|
ABIDJAN - Een couppoging van zo'n 750 militairen in verschillende steden van Ivoorkust is volgens de regering van het West-Afrikaanse land gisteravond bedwongen. Als gevolg van het geweld waren eerder op de dag de minister van Binnenlandse Zaken, Emile Boga Doudou, en ex-legerleider en politicus generaal Robert Gueï met nog zeker zo'n 20 anderen om het leven gekomen.
Volgens de autoriteiten gaat het om een couppoging van militairen die uit de dienst zouden worden ontslagen. "Deze opstandelingen eisen reïntegratie in het leger", zei gisteren premier Affi N'Guessan. De staatsgreep vond plaats terwijl de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo op staatsbezoek was in Italië, waar hij vandaag een bezoek aan de paus zal brengen.
Sinds de eerste staatsgreep in het land in 1999 heeft de regering van Gbagbo de grootste moeite de etnische en politieke spanningen in het ooit zo vredige land en de onrust onder militairen te bedaren. Minister van Defensie Lida Moise Kouassi zei op de staatstelevisie dat de strijdkrachten in het hele land gemobiliseerd waren. Alleen in de steden Bouaké en Khorogo zou nog verzet door de opstandelingen worden geboden.
Bij het begin van de opstand, in de nacht van woensdag op donderdag, werden de huizen van ministers aangevallen. Volgens diplomaten is de vrouw van de minister van Defensie ontvoerd. In Bouaké is de minister van Sport, François Amichia, ontvoerd.
In de hoofdstad Abidjan hielden de meeste westerse ambassades hun deuren gesloten. De staatsradio en -televisie onderbraken de uitzendingen en het vliegveld is gesloten. De opstandelingen droegen maskers, spijkerbroeken en camouflagepakken, waardoor moeilijk was na te gaan tot welk onderdeel van de strijdkrachten zij behoorden.
Ivoorkust stond ooit bekend als een van de stabielste landen van Afrika. De toenmalige generaal Robert Gueï pleegde in 1999 de eerste staatsgreep uit de geschiedenis van het land. Het jaar daarop raakte hij de macht alweer kwijt, en won Gbagbo de verkiezingen. Sindsdien vinden er regelmatig geweldsuitbarstingen plaats.
(AP/Reuters)