De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 20 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Eén op 100 baby's
heeft tienermoeder
Het aantal tienermoeders in Nederland stijgt. Vorig jaar kregen 2700 meisjes onder de 20 jaar een kind. In 1999 waren dat er nog 'slechts' 2300. Meer dan de helft van deze jonge moeders was op het moment van de geboorte 19 jaar oud. Eén op de vijf was jonger dan 18 jaar.
Vooral onder Antilliaanse en Turkse vrouwen komen relatief veel tienermoeders voor. Recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek wijst uit dat gemiddeld één op de 100 borelingen een tienermoeder heeft.
"In de grote steden ligt dit aandeel veel hoger. In Amsterdam hebben twee van de 100 nieuwe baby's een moeder die jonger is dan 20 jaar. In Den Haag drie op honderd en in Rotterdam vier op honderd", zegt CBS-beleidsmedewerker Jan Latten in een toelichting. "In deze steden wonen verhoudingsgewijs ook meer allochtonen."
Latten noemt de toename van het aantal tienermoeders in ons land een 'tegen-trend'. "De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen een kind krijgen, ligt nu iets boven de 30 jaar en neemt nog steeds toe. Van de 203.000 baby's die worden geboren, hebben 5500 een moeder die ouder is dan 40 jaar."
Naar verhouding zijn er in ons land veel minder tienermoeders dan vroeger. Dertig jaar geleden had één op de vijfentwintig pasgeboren kinderen in Nederland een tienermoeder. Vooral onder Turkse meisjes, die relatief jong trouwen, daalde het aantal zeer jonge moeders halverwege de jaren negentig. Wereldwijd krijgen ieder jaar ongeveer 14 miljoen meisjes in de leeftijd van 15 tot en met 19 jaar een kind. In de meeste onderontwikkelde landen is bij één op de zes geboorten de moeder zeer jong.

   
 

door Annemiek Paping VOORBURG - Ongehuwd

Bijna een miljoen kinderen in ons land blijken op te groeien in een eenoudergezin of met een vader en moeder die niet gehuwd zijn.

Amper driekwart van alle thuiswonende jongeren komt tot wasdom in een standaard gezin; een getrouwde vader en moeder met kind(eren).

Uit CBS-cijfers wordt duidelijk dat trouwen steeds minder belangrijk is voor aanstaande ouders. Inmiddels is tien procent van alle paren met kinderen niet gehuwd. Het aantal ongetrouwde stellen met kinderen nam de afgelopen vijf jaar toe van 123.000 tot 198.000; een groei van 75.000. "Het aantal getrouwde ouders daalde in deze periode met ruim 70.000", aldus CBS-medewerker Jan Latten.

Van de 4,6 miljoen thuiswonende kinderen hebben er ruim 310.000 niet-gehuwd samenwonende ouders. Daarnaast zijn er nog eens zo'n 635.000 jongens en meisjes met een alleenstaande ouder. "Van de overige 3,5 miljoen jongeren groeit een belangrijk deel op met een stiefvader of -moeder", weet Latten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 20 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.