DEN HAAG - De hoffelijkheid in het Tweede-Kamergebouw lijkt te verdwijnen. Bij het passeren van een deur word je door een bewaker gemaand niet langer de deur voor iemand anders open te houden. Iedereen moet voortaan zelf met zijn eigen elektronische pasje de deur openen.
Eén dag nadat een Greenpeace-activist wist door te dringen tot de Grote Zaal van de Tweede Kamer, zijn de veiligheidsmaatregelen in het gebouwencomplex flink aangescherpt. Een groot aantal deuren dat normaal met een pasje gewoon open ging, blijft nu dicht.
Bij de ingang aan het Plein, die voornamelijk door Kamerleden en andere medewerkers gebruikt wordt, staat net zoals bij de publieksingang op de Lange Poten een metaaldetectiepoortje.
Het poortje bij de publieksingang was na de moord op Pim Fortuyn geplaatst.
De plaatsing van het nieuwe poortje is niet het directe gevolg van de protestactie van de Greenpeace-activist. Volgens een woordvoerder van de Kamer bestond het voornemen al langer.
Volgende week zal het presidium overleg voeren over verdere maatregelen die de veiligheid in de Kamer moeten vergroten. Kamervoorzitter Weisglas sluit niet uit dat er tourniquets komen om te voorkomen dat mensen zonder pas het gebouw betreden.
Het duidelijk dragen van een identificatiepasje, dat altijd al verplicht was, zal strenger nageleefd worden.
De milieuactivist hangt mogelijk een straf van maximaal 7 maanden boven het hoofd.
Hij zal o.m. vervolgd worden voor ordeverstoring.