DEN HAAG - Het kabinet houdt vast aan de vervanging van het spaarloon op 1 januari 2003 door een 'verlofknip', ondanks de eis van de coalitiefracties CDA, LPF en VVD zo spoedig mogelijk een veel bredere en belastingvriendelijke levensloopregeling in te voeren.
|
. (Foto: ANP)
|
Onder aanvoering van CDA-leider Verhagen drongen de drie coalitiegenoten gisteren op de slotdag van de Algemene Beschouwingen bij het kabinet aan op een regeling waarbij niet alleen voor 'gewone' verlofdagen, maar ook voor onder meer zorg- en ouderschapsverlof en pensioen kan worden gespaard.
Het kabinet is bereid te kijken naar de mogelijkheid voor de invoering van een bredere levensloopregeling. Maar premier Balkenende denkt niet dat zo'n uitgebreide regeling al op 1 januari 2003, wanneer het spaarloon verdwijnt, kan worden ingevoerd. Daarom wil Balkenende meer tijd om een uitgebreide versie van een verlofregeling voor te bereiden en houdt het kabinet vooralsnog vast aan de verlofknip.
Het kabinet is mede terughoudend omdat het niet te veel voor de muziek wil uitlopen. In het najaar wil het kabinet een centraal akkoord over loonmatiging met werkgevers en werknemers sluiten. De vervanging van het spaarloon door de verlofknip is daarbij één van de onderwerpen.
Volgens de premier heeft het kabinet "alles op alles gezet" om de verlofknip per 1 januari aanstaande in te voeren. De verlofknip - waarbij werknemers maximaal €600 per jaar mogen sparen om na verloop van tijd onbetaald verlof te kunnen opnemen - is vergeleken bij de uitgebreide variant die de coalitiepartners wensen, eenvoudig van de grond te tillen, aldus Balkenende.
VVD-leider Zalm riep het kabinet op het plan voor de verlofknip te laten vallen. Als de bredere levensloopregeling veel voorbereidingstijd vergt, zou deze ook bijvoorbeeld op 1 november 2003 kunnen worden ingevoerd, waarbij de fiscale faciliteit met terugwerkende kracht tot begin van het jaar kan gelden, aldus Zalm.
LPF-leider Wijnschenk benadrukte nog dat zijn fractie de verlofknip helemaal niet ziet zitten, omdat werknemers daar geen behoefte aan zouden hebben.