De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zenga scoort overal
   
 

BOEKAREST - "Wat gaat die gozer nou in godsnaam in Boekarest doen?" Oud-Heerenveen-back Richard Goulooze kan er met zijn verstand niet bij, dat Walter Zenga sinds deze zomer trainer is van National Boekarest. De Alkmaarder maakte hem zelf als medespeler en later ook trainer mee bij New England Revolution en leerde de keeper beter kennen dan welke Nederlander ook. "Het is een echte Italiaan. Hij is vooral gek van vrouwen en zichzelf."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Een grotere tegenstelling is nauwelijks denkbaar. No-nonsense type Foppe de Haan (l) naast zijn collega van Dinamo Boekarest Walter Zenga.
Zenga moet de tegenstander van Heerenveen allure geven. Maar zelfs voor Italiaanse begrippen is Zenga (42) een narcist bij uitstek. Een macho der macho's en vrouwengek in het straatarme Boekarest, waar 70 procent van de bevolking ver onder het bestaansminimum verkeert. "Ik heb in Amerika aan het werk mogen ruiken en dat smaakte naar meer. Het loopt zoals het loopt in het leven. Maar Roemenië is een echt voetballand. Ook bij mijn club zitten talenten, al missen ze ervaring", aldus de ex-international van Italië.

Ook in Boekarest loopt hij er gesoigneerd bij. Een driedelig pak, het haar perfect, de schoenen gepoetst. "Ik ben een globetrotter. Ik houd van nieuwe en exotische avonturen", zei Zenga bij zijn aantreden in Roemenië. Het diende in de breedste zin van het woord te worden opgevat.

Goulooze speelde met en trainde onder Zenga, toen die het in Boston voor acht duels over mocht nemen van Thomas Rongen. "Hij is natuurlijk absoluut geen geboren trainer. Het eerste wat hij deed, was de training verplaatsen van de ochtend naar de middag. Hij kon geloof ik niet zo goed zijn bed uit komen."

Maar hij noemt Zenga wel een echte voetballiefhebber. Iemand, die zelfs op 38-jarige leeftijd nog keihard ging trainen om in de Amerikaanse Major League onder de lat terug te keren na een langdurige blessure. "Daarom heb ik toch respect voor hem. Hij had het vooral in het begin moeilijk als trainer. Dan gooide hij de tafels door de kleedkamer als het tegenzat. Nog wel begrijpelijk ook, als je zelf in de absolute top hebt gespeeld."

Toen Zenga in '99 de play-offs misliep met Revolution, was het gedaan met zijn Amerikaanse avontuur. Hij werd trainer bij vierdedivisionist Brera Milano, waar hij begin 2000 ontslagen werd. Bij RAI en Telenova begon zijn journalistenloopbaan, terwijl wij hem leerden kennen in een Amstel-reclame.

En toen kwam het telefoontje van voorzitter Gino Iordulescu, de zakenman die de hobbelige straten van Boekarest pleegt te doorkruisen met een stijlvolle Jaguar. Hij nam de zaak over met Dan Petrescu, de ijzersterke verdediger van onder meer Steaua en Chelsea, die vandaag rechtsback is en tevens als assistent van Zenga fungeert. In een team van Roemenen, aangevuld met een Joegoslaaf, Albaniër en Bosniër.

En ook in een tijd, dat National in grote financiële problemen verkeerde en spelers moest verkopen. Anderen liepen naar de bond, omdat ze al maanden geen salaris kregen en zodoende transfervrij verklaard wilden worden. Maar de zaken zijn weer op orde in het knusse stadion Cotroceni, waar Zenga gisteravond op witte voetbalschoenen de training leidde.

Foppe de Haan zal hier vanavond de crisissfeer bij Heerenveen moeten doorbreken en gaat dat doen met een 4-4-2 systeem. Volgens Jan Veenhof had 'zijn' SK Tirana de tegenstander moeten zijn van de Friezen. Maar de Albanezen verloren thuis ongelukkig met 0-1 in de voorronde UEFA Cup en speelden uit 2-2 gelijk tegen National.

De voormalige speler van Groningen, Veendam en Den Bosch bood Heerenveen direct na de loting alle informatie over National Boekarest. Alleen meldde ook Zenga zich vervolgens eveneens aan de telefoon in Tirana. "Die heb ik dus ook maar geholpen. De informatie heb ik van krantenstukken van internet voor hem vertaald."

National staat momenteel op de vierde plek en de competitie. Zenga heeft sportief vooral gepresteerd met het halen van de UEFA Cup. Maar de liefhebber van de geneugten des levens heeft op meerdere terreinen gescoord. Zo werd hij recentelijk gefotografeerd met Raluca Sandu, een Roemeense tennisster en tevens dochter van Mircea Sandu, de president van de voetbalbond. Zenga belde persoonlijk de sportkrant op om te vragen of ze de foto's naar Italië konden sturen. Dan zou zijn verloofde in ieder geval goed begrijpen dat aan hun sprookje een eind was gekomen. Ook op dat vlak is het nieuwe en exotische avontuur dus al meer dan geslaagd.

Radoslav Samardzic is in Friesland achtergebleven met een rugblessure. Voorzitter Riemer van der Velde is ook niet in Boekarest omdat hij een medische check-up ondergaat.

Heerenveen: Vonk; Hansson, Klompe, G. de Nooijer, Edman; Nurmela, Radomski, Hansma, Barsom; Denneboom, Selakovic.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.