De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nederland vijfde op jachtparcours
   
 

JEREZ - De Nederlandse springruiters hanteerden een prima verdeling tijdens het jachtparcours op de Wereldruiterspelen in het Spaanse Jerez. Jan Tops eindigde met zijn 12-jarige merrie Roofs ver in het achterveld. Gert-Jan Bruggink, Angelique Hoorn en olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam hielden de schade echter beperkt tot ieder één foutje, respectievelijk goed voor de 20e, 21e en 23e plaats. Omdat slechts drie van de vier resultaten doortellen in het klassement, gaat Oranje vandaag in de laatste fase van de landenwedstrijd met een vijfde plaats van start.

Overigens was er in de voorafgaande jachtwedstrijd een Nederlandse winnaar: de hengst Tinka's Boy was de snelste van 107 combinaties. Maar daar rijdt de Zwitser Markus Fuchs op. Jammer voor Oranje.

"Ach, we hebben zelf ook niks te klagen", reageerde de beste Nederlander, debutant Gert-Jan Bruggink uitgelaten. De Europees kampioen bij de Young Riders gooide met zijn 11-jarige ruin Joël alleen de allerlaatste hindernis eraf. Overigens net als zijn ploeggenote Angelique Hoorn met haar 13-jarige ruin Hascal. Bruggink: "Het hele parcours ging prima. Was overigens een prettige ronde om te rijden. Ik hield vooraf m'n hart vast, na allerlei pittige verhalen van Jeroen Dubbeldam. Het zou heel lastig worden. Dat viel uiteindelijk dus wel mee, maar ja, die laatste hindernis bleef niet liggen. En die telt helaas ook."

Vooraf hoopte het team, dat vier jaar geleden in Rome genoegen moest nemen met een uiteindelijke vijfde plaats, op een derde plek in het tussenklassement van de landenwedstrijd. De onderlinge verschillen met de overige nationale teams zijn echter zo klein, dat bondscoach Bert Romp optimistisch bleef. Romp: "Het was alleen balen van Tops' te vroege galopsprong bij de driesprong. Je verwacht eigenlijk meer van de ervaren combinatie met Roofs. Pure pech. In één keer viel alles om. De rest van het team heeft het echter prima opgevangen. Door de drie constante resultaten doen we gewoon mee om de voorste plaatsen."

Ook Bruggink zag voordelen van de vijfde plaats. "De druk ligt nu bij de klassementsleiders. Zij zullen zich morgen in twee manches moeten bewijzen. Lastig hoor als de verschillen zo klein zijn. Ze hebben ons team ook nog in hun nek hijgen. Uit de praktijk blijkt het een moeilijke opgave ook een tweede dag top te rijden. Slechts weggelegd voor de allergrootsten. Meestal zakt de helft in. Ik hoop eigenlijk dat we daar gebruik van kunnen maken."

Het Duitse Aken heeft de Wereldruiterspelen in 2006 toegewezen gekregen. Het paardensportwalhalla, dat elk jaar al het belangrijkste CHIO organiseert, werd door de internationale paardensportbond (FEI) in het Spaanse Jerez verkozen boven het Amerikaanse Kentucky.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.