De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  FC Utrecht zo scherp
als een scheermes

   
 

"We voelden ons tijdens de laatste test - Boordevol revanchegevoelens landde FC Utrecht gisteren tegen lunchtijd op luchthaven Okecie van Warschau waar vanavond de UEFA-Cupwedstrijd tegen de Poolse kampioen Legia plaatsvindt. Voor de club, die zich structureel in de subtop wil nestelen, staat er veel op het spel. Na de recente nederlaag tegen Willem II kreeg de ploeg van trainer Foeke Booy er namelijk in de media flink van langs. Teneur van het verhaal was, dat 'Utereg' zich buitenshuis als een stel bange wezels presenteert. De harde conclusie werd professioneel geïncasseerd, want gedurende de korte vliegreis naar de hoofdstad van Polen zinspeelde héél Utrecht op sportieve wraak.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x342, 33kb)
In het Wojska Ploskiego-stadion spelen de Utrechters ontspannen een 'rondootje'. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
"We voelden ons tijdens de laatste test bij Willem II, tekort gedaan", vertelde Booy ergens hoog boven Duitsland. "Tijdens de nabespreking waren we het erover eens dat we een behoorlijke wedstrijd hadden gespeeld, maar uiteindelijk qua resultaat niet. Neemt desondanks niet weg, dat we de schuld ook bij onszelf moeten zoeken. We wanhopen niet, want ik vind dat we op de goede weg zijn. En de jongens ook; die zijn zo scherp als ik weet niet wat."

FC Utrecht, dat in deze grauwe hoofdstad gesteund wordt door een kleine duizend fans, staat inmiddels een ouderwets Europa-Cupavondje te wachten. De gouden jaren van het Poolse voetbal met sterren als Lubanski, Gadocha, Lato, Szarmach, Deyna en Boniek mogen dan reeds lang vervlogen zijn, als er internationaal iets te scoren valt zal men het niet nalaten om de tegenstander te intimideren. Toen Foeke Booy en technisch directeur Han Berger Legia Warschau kwamen bespioneren viel hen de geweldige ambiance in het Wojska Ploskiego stadion op. Vooral de 'Razor Blades', de als berucht staande fans van Legia, lieten zich gelden. Deze 'scheermessen' staan als één man achter hun ploeg en maken er anderhalf uur een gekkenhuis van. En als het toch even stil valt, is het doorgaans de brullende stadionspeaker die het rood-groene leger tot meer daadkracht inspireert.

"We krijgen te maken met een gerenommeerde tegenstander", weet Booy uit ervaring. "Het is weer een ander niveau waar we mee te maken krijgen. Bovendien komen er tijdens dit soort wedstrijden allerlei randverschijnselen om de hoek kijken. Het publiek bijvoorbeeld zorgt voor veel hectische toestanden. We zullen ons daardoor niet laten provoceren en zoveel mogelijk proberen onze eigen wedstrijd te spelen."

In vroeger jaren scheen het helemaal een hel te zijn geweest. Toen opereerde Legia in het nationale stadion met een capaciteit van ruim 80.000 toeschouwers. Tegenwoordig vindt in deze arena eenmaal per week een Russische markt plaats waar je voor een handvol zloty's plastic tassen kan kopen van de ALDI en Leen Bakker. De Polen moeten tegenwoordig in dit voormalige Oostblok-bastion de tering naar de nering zetten. Aan de recessie ontkwam ook Legia, de populairste vereniging die vanavond ex-Utrechter Wlodi Smolarek als eregast ontmoet, niet. De legerclub, die het met minder dan de helft van FC Utrechts begroting moet stellen, raakte dit seizoen onder meer het Japanse automerk Daewoo als hoofdsponsor kwijt.

Hoewel Utrecht door de aanleg van het futuristische stadion zich eveneens geen financiële offers kon getroosten om de selectie kwalitatief in de breedte te versterken, hoopt men via Legia op nog een extra ronde in de UEFA Cup. "We mikken op een bevredigend resultaat", liet Foeke Booy na de laatste test in het Wojska Ploskiego-stadion weten. "En dan bedoel ik een uitslag die perspectief biedt voor de thuiswedstrijd."

Spectaculaire wijzigingen in zijn basisteam zijn niet te verwachten. Tot grote opluchting viert Stijn Vreven (met pijnstillers) zijn rentree. De Belgische vuurvreter, die een transfer naar Engeland door de neus zag geboord en louter alleen voor de Utrecht-fans zijn longen uit het lijf wenst te spelen, heeft net als zijn medespelers vanavond geen extra prikkel nodig. Want Utrecht wil keihard afrekenen met het fabeltje dat het alleen onder de rook van de Dom voor oorlog kan zorgen.

FC UTRECHT: Wapenaar; Vreven, Touzani, Zwaanswijk, Van Mol; Tanghe, De Jong, Bosschaart, Van den Bergh; Kuijt en Gluscevic.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.