De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Met Rafael van der Vaart op poster
   
 

door Bert Schaap AMSTERDAM - De boodschap waarmee Johann Olav Koss over de wereld reist, is simpel: "Doe mee!" Hoewel hij net zeven uur in het vliegtuig heeft gezeten, raakt de viervoudig olympisch kampioen alweer snel in de ban van zijn werk, dat hij als pure passie omschrijft. "Rafael van der Vaart is een van jullie jonge topvoetballers. Wat zou het mooi zijn als hij zijn naam en image ter beschikking stelt. Dan ga ik samen met hem op een poster staan en die hangen wij op in vluchtelingenkampen. Zo bereiken wij miljoenen kinderen. Die vergeten hem nooit meer."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Johan Olav Koss: "Een kind met een oorlogstrauma dat door de sport weer gaat lachen. Dat werk is zo dankbaar."
Als voorzitter van Olympic Aid is Koss vanmiddag een van de sprekers op het congres 'Charity in sport, de kracht van de combinatie', dat in het hoofdkantoor van hoofdsponsor Randstad wordt georganiseerd. Een uniek initiatief van de topsporters Trinko Keen en Olav Bekker, waaraan de Noor graag wilde meewerken.

Koss: "Dit congres is heel goed voor de geloofwaardigheid van de atleten. Het zegt veel over hun toewijding als rolmodel. Met Olympic Aid brengen wij een boodschap van hoop en gezondheid. In arme ontwikkelingslanden als Ruanda, Angola en Mozambique laten wij zien hoe sport de samenleving kan verbeteren. Op dit moment lopen er veertig projecten. Voor een periode van drie jaar sturen wij coaches, die met door ons geleverd materiaal met de plaatselijke bevolking gaan sporten. Daarbij wordt kennis overgedragen en krijgen leden van het dorp een opleiding tot coach. Zij worden de nieuwe leiders van hun gemeenschap. Dit is een geheel nieuwe vorm van ontwikkelingshulp, waarbij je meteen resultaat ziet. In een vluchtelingenkamp in Angola werden bijna alle jonge meisjes en vrouwen seksueel misbruikt. Wij zijn met ze gaan sporten. Zo ontdekten ze het verband tussen hun lichaam en geest. Ze kregen respect voor hun eigen lichaam en hun trots terug. Het gevolg was dat het percentage zedendelicten opvallend afnam."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (250x307, 18kb)

Binnen tien jaar hoopt Koss met Olympic Aid de grootste humanitaire beweging ter wereld te worden. Voor die droom heeft hij veel meer geld nodig dan de 35 miljoen dollar waarover hij de komende drie jaar kan beschikken. "De aanvragen stromen binnen. Tijdens de Winterspelen in Salt Lake City doneerde de Nederlandse overheid vijf miljoen dollar. De helft van deze donatie gaat naar de vluchtelingen in Oeganda en Tanzania. Daar sturen wij 20 coaches naartoe. Begin januari beginnen wij met ons Sport Health-programma in de hoofdsteden van de allerarmste ontwikkelingslanden. Daarbij werken wij samen met de topatleten uit die landen die onze boodschap overbrengen: Wees actief, sport is gezond. Op het trainingsveld wordt tegelijkertijd uitgelegd hoe ziektes als tbc, malaria en aids kunnen worden voorkomen. Zo creëer je gedragsverandering bij de bevolking."

Op dit moment zijn zo'n 200 atleten wereldwijd bij Olympic Aid betrokken. "Alle steun is welkom", reageert Koss ongevraagd. "Een kind met een oorlogstrauma, dat door de sport weer gaat lachen, zelfvertrouwen terugkrijgt en voor anderen gaat zorgen. Dat werk is zo dankbaar. Ik heb de mooiste baan ter wereld."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.