De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nieuw gezicht op glad ijs

Van onze speciale verslaggever

   
 

LEUSDEN - De gewesten hadden nog maar net hun goedkeuring gegeven of Heinze Bakker kon meteen aan de bak. Daar is hij inmiddels aan gewend. Zes weken terug werd hij benaderd om, met een beperkt mandaat, de ad-hoc-commissie te gaan leiden, die volgend jaar het marathonschaatsen een nieuw gezicht moet gaan geven. Als interim-voorzitter een kwestie van tien vergaderingen per jaar. Bakker, grijnzend: "Ik heb er nu al een stuk of twintig achter de rug en er is nog geen meter geschaatst. Toch is mij uit alle gesprekken al één ding duidelijk geworden: de afgelopen jaren is er veel te weinig naar de rijders geluisterd. Ik sta aan hun kant. Zij zijn prioriteit nummer één."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Heinze Bakker ...luisteren... (Foto: de telegraaf)
Onder leiding van de voormalig NOS-commentator moet van het eilandenrijk, dat het marathonschaatsen al jaren is, één geheel worden gevormd. Terwijl deze oer-Hollandse tak van wintersport langzaam richting semi-professionalisme groeit, zijn de verhoudingen op en rond het ijs van een bedenkelijk, amateuristisch niveau. Nog altijd mag het ene sponsorblok (Frisia/DSB) met acht man op het ijs verschijnen, maar zijn er ook nog eenzame strijders die alleen door de plaatselijke slager worden gesponsord. Onduidelijke contracten met de NOS over het uitzenden van de marathons, de apathie bij het opgestapte sectiebestuur van Peter Leegwater, het geleur met het NK op natuurijs, de richting van de geldstromen en het gebrek aan belangstelling vanuit de bestuurlijke top van de schaatsbond vormden de afgelopen jaren een bron van ergernis, die elke zaterdagavond opnieuw ter sprake kwam. Door het uitblijven van strenge vorst werd de roep om een 'sterke' man luider en luider.

Totdat Heinze Bakker, na een paar dagen bedenktijd, de uitdaging besloot aan te gaan. "Met mijn commissie hebben wij drie doelen: een sportief seizoen, de aanbevelingen van de adviescommissie van Relus ter Beek omturnen tot beleidsvoornemens en een nieuw sectiebestuur, waarbij ik de intentie heb om daarvan de eerste voorzitter te worden. In de praktijk komt ons werk neer op veel praten. In het marathonschaatsen heerst veel argwaan, terwijl iedereen met hetzelfde bezig is zonder dat men daar erg in heeft. De rijdersraad heeft bijvoorbeeld geen idee wat het bestuur doet. Het idee dat sponsorgelden naar de KNSB worden doorgesluisd is één van de vele misverstanden. Er wordt veel te weinig met elkaar gecommuniceerd."

Waarna hij zijn visie geeft op het sportieve verhaal. "Op het ijs is geen sprake van een faire kans. Is het eerlijk om als individu tegen acht semi-profs te moeten opboksen? Daar moet verandering in komen. Zo zit er een heleboel scheef. Ik ben gevoelig voor professionaliseren en internationaliseren. Totdat ik vroeg wat deze kreten inhoudelijk betekenen. Daar kreeg ik dus geen antwoord op. Ik gun iedereen een leuke reis naar Finland, maar niet onder een vals verwachtingspatroon."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.