De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Feyenoord krijgt kick van Pierre
   
 

ROTTERDAM - Feyenoord verloor in Rotterdam nog nooit van een Italiaanse tegenstander. Ook in de vijfde wedstrijd bleef die knappe status gehandhaafd. Hoewel winst in het openingsduel van de Champions League normaal gesproken zeer belangrijk wordt geacht, zal Feyenoord niet lang rouwen om het ene punt (1-1). Een wonderlijke treffer van Pierre van Hooijdonk voorkwam een nederlaag tegen Juventus, dat rustig mag worden gezien als de grote favoriet in groep E.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
En weer flikt-ie het. Vrije-trappenkoning Pierre van Hooijdonk schiet onberispelijk de 1-1 achter Juve-doelman Buffon, nadat hij van scheidsrechter Lopez Nieto tot driemaal toe de kans heeft gehad om aan te leggen.
Marcello Lippi is druk bezig Juventus weer naar zijn hand te zetten. De trainer en de club hebben sinds 1993 een bijzondere band. Met Lippi keerde 'de Oude Dame' terug aan de Europese top. Na finales in '96, '97 en '98 en de halve finale in '99 vertrok de perfectionist naar Internazionale. Met beide clubs ging het daarna niet goed, zoals het hele Italiaanse voetbal zou wegzinken in de anonimiteit. De laatste drie seizoenen haalde geen enkele club de kwartfinale van de Champions League.

Lippi en Juventus horen bij elkaar. Zijn werkwijze ligt stevig verankerd in Turijn, zo is gebleken. Zijn terugkeer werd vorig seizoen meteen gevierd met het landskampioenschap. Inmiddels is ook de Italiaanse Super Cup ten prooi gevallen aan 'Juve', veerde sterspeler Alessandro Del Piero weer op en was de start in de Serie A ijzersterk. Lippi gaat gewoon verder waar hij in 1999 was opgehouden. Zes spelers die vijf jaar geleden tegen Feyenoord speelden, vormen nog steeds het raamwerk. Bij Feyenoord, waar aan een nieuwe ploeg is gebouwd, bleef alleen Kees van Wonderen over.

Aan alles was gisteravond te zien hoe gelouterd de Italiaanse recordkampioen nog is. Zodra je het idee krijgt dat het spel allesbehalve oogstrelend is, kan met name Del Piero voor nare verrassingen zorgen. De man die net zo gevaarlijk is als Van Hooijdonk wanneer het gaat om spelhervattingen, zaaide met zijn klasse en prachtige techniek regelmatig onrust in de Rotterdamse achterhoede.

De 28-jarige aanvoerder leidde twee kopkansen in, waarop Edwin Zoetebier alert reageerde, en - in de 32e minuut - ook het openingsdoelpunt. De bal werd na de vierde hoekschop weliswaar uit het strafschopgebied verdreven, maar de aan het oog ontsnapte Mauro Camoranesi haalde vernietigend uit. Een kopie van het doelpunt waarmee Jan Koller in de UEFA-Cupfinale Zoetebier versteld liet staan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Pierre van Hooijdonk
Feyenoord werd tijdelijk teruggeworpen. Na het bij vlagen frivole voetbal dat in Enschede zo tot de verbeelding sprak, was gisteren de Europese wet weer van kracht. Wedstrijd proberen te controleren, risico's uitbannen, behoedzaam aanvallen en beseffen dat je slechts twee of drie kansen krijgt die geen genade verdienen. Tot het doelpunt van 'Juve' lukte dat vrij aardig. Brett Emerton en Shinji Ono kwamen er op het middenveld, bij ontstentenis van Paul Bosvelt, samen wel uit. Ook Sebastián Pardo, Chong-gug Song en Thomas Buffel groeiden gaandeweg in de, voor hun eerste grote wedstrijd op dit Europese topniveau.

Een mislukte volley van Pardo kon geen kans genoemd worden. De 'intikker' van Buffel, na een half uur en een gave voorzet van Song, zeker wel. Gianluigi Buffon, keepend in de beruchte roze trui die Zoetebier van het Legioen niet mocht dragen, wierp zich met succes voor de bal en de actie ging te snel voor Buffel om een subtiel stiftballetje te overwegen.

Bijna identiek was de aanval die, opnieuw via de rechterkant, fraai werd opgezet door Ono. Nu gaf Buffel de voorzet, maar Van Hooijdonk schoot de bal woest over. Het gebeurde kort na de treffer van Camoranesi en omdat Feyenoord dus niet direct terug in de wedstrijd kwam, werd het vervolg voorspelbaar. Juventus beperkte zich, berekenend als altijd, tot het verdedigen van de nipte voorsprong en liet het aanvallen verder over aan Del Piero en de rappe Marco Di Vaio, onlangs nog even snel voor 26 miljoen euro overgenomen van Parma.

Pardo, die te ver wegzakte, werd al binnen tien minuten in de tweede helft naar de kant gehaald ten faveure van Bonaventure Kalou. Een kwartier later verdween ook Gyan van het toneel en werd Mariano Bombarda richting strafschopgebied gestuurd.

Feyenoord ging prompt frisser voetballen en Juventus kwam er niet meer uit, zeker niet na het vertrek van Edgar Davids en Del Piero.

Dat overwicht mondde een kwartier voor het einde alsnog uit in een historisch doelpunt. Twee keer al had Van Hooijdonk een vrije trap in de muur zien eindigen. Een indrukwekkende solo van Kalou smoorde net buiten het strafschopgebied. Van Hooijdonk kreeg een derde kans, maar schoot de bal andermaal op een Italiaans lichaam.

Antonio Lopez Nieto, scheidsrechter met een dubieuze reputatie, was Feyenoord ditmaal goed gezind. Waar vele collega's de protesten doorgaans negeren, liet de Spanjaard de vrije trap overnemen omdat de Italianen op vijf, hooguit zes meter opgesteld stonden. Het spel van duwen, trekken, zeuren en wijzen herhaalde zich. Wéér kreeg Van Hooijdonk de bal er niet overheen, maar wéér bood kaartenkoning Lopez Nieto een herkansing. En de sensatie was compleet toen Van Hooijdonk bij zijn derde poging wel de bovenhoek vond: 1-1.

Niet alleen Lippi, maar ook het fenomeen Van Hooijdonk gaat bij zijn rentree op het hoogste podium dus gewoon door waar hij was opgehouden.

Feyenoord - Juventus (Ita) 1-1 (0-1). 31. Camoranesi 0-1, 75. Van Hooijdonk 1-1. Scheidsrechter: Lopez Nieto (Spa). Toeschouwers: 41.000. Gele kaart: Emerton, Kalou (Feyenoord) Ferrara, Fresi, Nedved (Juventus).

Feyenoord: Zoetebier; Gyan (70. Bombarda), Paauwe, Van Wonderen en Van Haaren; Song, Emerton, Ono en Pardo (55. Kalou); Buffel en Van Hooijdonk.

Juventus: Buffon; Thuram, Ferrara, Montero en Birindelli; Tacchinardi, Davids (65. Fresi), Camoranesi (81. Baiocco) en Nedved; Del Piero (76. Salas) en Di Vaio.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.