De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Medisch specialist verwijt
Bomhoff stemmingmakerij

   
 

AMSTERDAM - De Orde van Medisch Specialisten (OMS) heeft verontwaardigd gereageerd op de uitspraak van minister Bomhoff (Volksgezondheid) dat hij voorlopig niet met deze "koffieclub" aan tafel wil zitten. Volgens een beledigde voorzitter Rob Valentijn van de Orde draagt de "stemmingmakerij" van de minister niet bij aan het oplossen van de wachtlijsten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Minister Bomhoff heeft de relatie met de medisch specialisten op scherp gezet. (Foto: WFA GERHARD VAN ROON)
Bomhoff typeerde de Orde gisteren in deze krant als "een koffieclub die namens de hele groep specialisten allerlei salariseisen op tafel legt". De minister ziet dat niet zitten. Hij wil eerst met afzonderlijke specialisten als chirurgen, gynaecologen en internisten praten om te zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Deze voorgenomen gesprekken hangen samen met de invoering van een nieuw bekostigingssysteem, de zogeheten diagnose-behandelcombinaties (DBC). Met de DBC's komt er een prijskaartje aan elke operatie te hangen.

Nu is, als gevolg van een wirwar van regels en budgetteringen, onduidelijk wat bijvoorbeeld een nieuwe heup precies kost. Het beoogde gevolg van het nieuwe systeem is dat er meer productie kan worden gedraaid. In januari moeten de eerste DBC's, voor onder andere knie-, heup- en staaroperaties, een feit zijn. Volgens bronnen binnen het ministerie is het de bedoeling dat verzekeraars, ziekenhuizen en specialisten op regionaal niveau de kosten van medische verrichtingen gaan bepalen.

Hiermee wordt het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG), dat twee maanden geleden nog een uurtarief van €82 voor de specialist vaststelde, buitenspel gezet. Ook de 'koffieclub' doet in dit scenario niet meer mee. De Orde heeft al eerder laten weten ruim €130 per uur redelijk te vinden. "Bomhoff komt voor €85 per uur ook zijn bed niet uit", aldus de Orde-voorzitter. Maar een landelijk uurtarief, wat onder ex-minister Borst wel de bedoeling was, komt er dus niet.

In zijn reactie wil Valentijn vooropstellen dat "we niets opschieten met het beledigen van specialisten door ze als zakkenvullers af te schilderen". "Stemmingmakerij", noemt Valentijn de uitlatingen en hij stuurt een dezer dagen een brief richting de bewindsman waarin zijn ongenoegen te lezen staat.

Vooral het door Bomhoff veelvuldig geschetste imago van de vakantienemende en veel op de golfbaan staande specialist stoot de Orde voor het hoofd. "Er wordt echt behoorlijk hard en verantwoordelijk gewerkt", stelt Valentijn.

De uitspraak van Bomhoff dat hij de Orde gaat boycotten, noemt Valentijn opmerkelijk. "We hebben 3 oktober een afspraak met de minister. Die is nog niet afgezegd en dus ga ik ervan uit de ontmoeting doorgaat. Ik maak graag gebruik van de gelegenheid om de misverstanden recht te zetten."

Één van die misverstanden is volgens Valentijn dat de specialisten op verschillende vakgebieden een andere mening zijn toegedaan dan de overkoepelende Orde. "Wij hebben met alle 28 wetenschappelijke verenigingen samen het door de politiek gewenste DBC-traject ontwikkeld." Valentijn vindt het geen enkel bezwaar dat de minister met al die verenigingen wil spreken, maar hij verwacht niet dat Bomhoff daar andere zaken te horen krijgt dan van de Orde zelf. "Hij schiet er niets mee op."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.