De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Investeerder trekt
weg uit Indonesië

Van onze correspondent

   
 

JAKARTA - Indonesië is uit de gratie bij buitenlandse investeerders. Het Aziatische land zag vorig jaar opnieuw miljarden dollars het land uitstromen, waarmee voor het vierde opeenvolgende jaar een negatief investeringssaldo werd geboekt. In 2001 was Indonesië zelfs het enige Zuidoost-Aziatische land dat een kapitaalvlucht moest incasseren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Sociale onrust in onder meer de straten van Jakarta schrikt buitenlandse investeerders af. (Foto: EPA)
Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Unctad (de VN-organisatie voor Handel en Ontwikkeling), die deze week zijn gepubliceerd. In het afgelopen jaar werd per saldo $3,3 miljard meer gedesinvesteerd in Indonesië dan het land aan investeringskapitaal binnenkwam. In 2000 was dit saldo $4,5 miljard negatief, terwijl in 1999 en 1998 respectievelijk $2,7 en $0,4 miljard meer werd teruggetrokken.

Met het resultaat is Jakarta op afstand het slechtste jongetje van de klas. Alle andere landen in de regio wisten in 2001 juist meer buitenlands investeringskapitaal aan te trekken. Alleen in Maleisië ($0,5 miljard) stagneerde het investeringspeil vrijwel. Landen als Thailand ($3,8 miljard) de Filippijnen ($1,8 miljard) en vooral Singapore ($9 miljard) waren in trek bij buitenlandse investeerders. Zuidoost-Azië als geheel liet een groeistilstand op $13 miljard aan buitenlandse investeringen zien.

De gepubliceerde cijfers hebben betrekking op de directe investeringen voor de lange termijn. Indien de korte-termijninvesteringen zouden worden meegerekend, was het negatieve saldo voor Indonesië in 2001 opgelopen tot $8,2 miljard.

De Unctad geeft geen verklaring voor de slechte prestaties van Indonesië. Jakarta zelf daarentegen wel. Vice-president Hamzah Haz beloofde gisteren in een reactie zijn best te zullen doen om het investeringsklimaat te verbeteren. Hij wil daarom een vijftal chronische problemen aanpakken. Het gaat daarbij om de veiligheidssituatie, de arbeidsmarkt, de elektriciteitsvoorziening, het juridische systeem en de infrastructuur.

Vooral de corruptie speelt Indonesië parten en heeft een verlammend effect op het economische herstel van het land. Uit een gisteren gepubliceerd accountantsrapport blijkt bijvoorbeeld dat in de eerste zes maanden van dit jaar $711 miljoen van het Indonesische overheidsbudget niet voor de bestemde doeleinden is gebruikt. Miljarden roepia's, onder meer bestemd voor exportkredietfaciliteiten, blijken verdwenen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.