De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 19 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX-index met 4,86% gedaald tot 316,05
Drama's op
het Damrak

   
 

AMSTERDAM - Voor de Amsterdamse effectenbeurs was het gisteren weer een zwarte dag. Tegenvallende winstcijfers in de Verenigde Staten, een lager dan verwachte opbrengst bij de verkoop van aandelen Aegon, een winstwaarschuwing van de Amerikaanse topbank JP Morgan en de weinig enthousiaste commentaren op de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota waren de belangrijkste ingrediënten die aan het Damrak leidden tot een zwakke stemming.

Veel fondsen moesten vele procenten in waarde terug. Handelaren spraken in sommige gevallen van drama's. De AEX-index sloot op 316,05, dat was 4,86% of 16,14 punten verlies ten opzichte van dinsdag en was slechts iets boven het laagste punt dat op 314,72 lag. We moeten vijf jaar terug in de tijd (februari 1997) toen de index zo laag aan het slot noteerde.

Bij de financiële waarden waren het vooral ABN Amro, Fortis en ING die het moesten ontgelden. ABN Amro zakte 7,2% tot €12,95, Fortis 9,6% tot €15,50 en ING 8,8% tot €16,88.

Aegon leed onder de veel lager dan verwachte opbrengst van de verkoop van 350 miljoen aandelen door grootaandeelhouder Vereniging Aegon. Ahold was in mineur door een door concurrent Kroger aangekondigde prijzenslag in de VS en door een negatieve beoordeling door kredietbeoordelaar Fitch.

De verkoop van de Aegon-aandelen heeft 'slechts' €3,5 miljard opgeleverd, bleek gisteren. Dat is dus €350 miljoen minder dan het concern aanvankelijk voor ogen had.

Het aandeel maakte gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag een duikeling, maar herstelde tegen het eind van de handelsdag en sloot uiteindelijk 1,4% lager op €9,90. Aegon is de eerste Europese verzekeraar die haar balans heeft verbeterd. Diverse verzekeraars hebben al aangegeven door uitgifte van nieuwe aandelen hun balans te willen versterken. Dat betekent wel dat de koersen van Europese verzekeraars onder druk blijven zolang de berichten en geruchten over aandelenemissies e.d. aanhouden, zeggen de analisten van Stroeve.

De Amerikaanse detailhandelsketen Kroger meldde dinsdag de prijzen te gaan verlagen om zo de concurrentie in de VS het hoofd te kunnen bieden. Ahold, die de laatste jaren grote belangen heeft opgebouwd in dat land, daalde daarop 8,85% (€1,39) tot €14,31. Voor Heineken betaalde men €0,11 minder op €40,51. De brouwer maakte gisteren bekend zijn belang in de kleine Libanese brouwerij Almaza te hebben vergroot van 10% tot 79%.

De technologiewaarden gingen gisteren gebukt onder het tegenvallende kwartaalcijfers van de Amerikaanse softwarefabrikant Oracle. Die kwam weliswaar met winstcijfers die conform de verwachting van analisten was, maar meldde tegenvallende omzetcijfers. Na de omzetdaling van 11% in de afgelopen drie maanden verwacht de onderneming ook voor het lopende kwartaal een verdere daling van de omzet (met 4 à 7%). Dat betekent dat Oracle, dat al zes kwartalen op een rij met lagere omzetcijfers is gekomen, nog steeds het dieptepunt niet is gepasseerd. Die somberheid had zijn weerslag op fondsen als chipmachineproducent ASMI (een daling van 6,4% tot €9,95) en Unit4Agresso (-3,27% tot €3,25). Philips moest op bijstelling van het koersdoel door zakenbank UBS Warburg (van €28 naar €18) 6% afstaan op €15,17. Voedings- en wasmiddelenconcern Unilever heeft zijn twee palmolieplantages in Maleisië in de etalage gezet. Ze zijn geen kernactiviteit meer. Het concern verwacht in de loop van de volgende week biedingen van verschillende partijen. Over de waarde van de 23.000 hectare grote plantages, die 120.000 ton ruwe palmolie per jaar produceren, laat Unilever zich niet uit, maar volgens kenners zou die rond de $200 miljoen liggen. Begin dit jaar verkocht het concern al Unimills, de raffinaderij voor eetbare oliën in Zwijndrecht, aan het Maleisische Golden Hope. Unilever sloot €1,20 lager op €58,80.

Voor Kon. Olie werd nog eens €1,58 (3,6%) minder betaald op €41,77. De afgelopen dagen is de olieprijs flink onder druk komen te staan door de toezegging van de regering in Irak om wapeninspecteurs toe te laten. Ondanks de scepsis waarmee dat nieuws in de VS is ontvangen, lijkt dat toch de dreiging van een aanval op Irak voorlopig te hebben weggenomen. Binnen de Opec wordt inmiddels druk vergaderd over het ongewijzigd laten van het productiequotum. Vandaag zal Saoedi-Arabië bekendmaken of zij met het voorstel van de meerderheid van de Opec-leden instemt.

KLM verliet de markt 2,9% lager op €9,27. In de 'Lex Column' in de Britse Financial Times wordt de hoop uitgesproken dat het niet zover komt dat Air France een belang in KLM neemt. Zo'n deal zou voor KLM alleen maar negatief kunnen uitpakken. Het vliegveld van Parijs wordt dan een geduchte concurrent van Schiphol. Veel gunstiger voor KLM is nog steeds een samenwerking met British Airways. Eerdere pogingen daartoe mislukten weliswaar, maar Londen Heathrow kampt met capaciteitsproblemen en een eventuele samenwerking met de Britten zou meer luchtverkeer richting Schiphol kunnen betekenen.

Uitzender Vedior moest 7% terug naar €7,48, terwijl Randstad 8,3% prijsgaf op €8,34. Blijkens cijfers van het CBS is de werkloosheid in ons land de afgelopen drie maanden verder gestegen naar 166.000. Dat betekent dat ook uitzendbureaus hun klanten moeilijker aan werk kunnen helpen.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 19 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.